Kultúra

2013.01.23. 16:28

Miskin: Czukor Balázs

Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényéből rendez előadást a szombathelyi WS Színházban Jeles András, ő jegyzi színpadi változatot is. Premier március elsején.

Ölbei Lívia

"A félkegyelmű Dosztojevszij egyik legnagyobb hatású műve. A regény központi kérdése: vajon a tökéletes jóság, a krisztusi szeretet meg tudja-e menteni a velejéig romlott, pénz- és kéjsóvárgástól, tomboló indulatoktól és önzéstől szenvedő világot.

Dosztojevszij Miskin herceg alakjában - Czukor Balázs játssza - a tökéletes szépségű embert akarta megteremteni. Mivel a világban tökéletes embert nem talált, Krisztus tulajdonságaival ruházta fel. A herceg Dosztojevszkij eszméinek megtestesítője, maga a megtestesült jóság,  aki azért jött, hogy fényt hozzon a világba. Mindamellett hús-vér, és főként csupa ideg-ember.

 

 

 

Nasztaszja Filippovna: Alberti Zsófi. Rogozsin: Horváth Ákos (Fotó: Mészáros Zsolt/WSSz)

A világ azonban félkegyelműnek, idiótának tartja, mert tisztaságával, naivitásával és betegségével - epilektikus rohamok gyötrik, mint az írót - sokszor komikusan hat. Azonban mégis nagyon nagy hatással van az emberekre, kizökkenti őket megszokott életformájukból, gondolkodásmódjukból.

Egy kicsit mindenki megváltozik, aki kapcsolatba kerül vele. Mindenki, akivel találkozik, jobb lesz utána", mondja a színházi ajánló. Hogy kire milyen hatást gyakorol Miskin herceg, a Premier-bérletesek láthatják először: március elsején a Márkus Emília Teremben. Nasztaszja Filippovna szerepében Alberti Zsófi, Rogozsint Horváth Ákos, Aglaját Csonka Szilvia játssza. A Jepancsin házaspár: Kiss Mari és Trokán Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!