Kultúra

2016.11.03. 19:35

Mozi az egész színház

Szentgotthárd- Fotóalbum készült a századik vendégekről és egy 1925-ös könyv is szól a szentgotthárdi moziról. Kiállítással is ünnepel a Csákányi László Filmszínház.

Bakos Ágnes

- Amikor nálunk jártak a szentgotthárdi fiúk, azt mondták, hogy ez kell nekik is, vigyük el a kiállítást - mondta el Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi vezetője. Abban a filmszínházban állandó kiállítás a filmszínházi történelem. A mozizás elmúlt 121 éves történetét fogja át a tárlat, amit a Zala megyei szakember Szentgotthárdra hozott, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ és Könyvtár Muzeális Gyűjteményből.


Korabeli moziplakátok, régi vetítők és filmkatalógusok a tárlaton Fotó: Bakos Ágnes

Az 1980-as évek VHS-vetítőjétől az egykori moziplakátokon át, a jegyeken keresztül minden van, még az 1990-es évek videokazetta-kölcsönzését is bemutatják egy nosztalgiatáblával. Ahogy Szaknyéri András megfogalmazta: a diavetítőtől a 3D- technikáig öleli fel a kiállítás a mozizás történetét. A szakember édesanyja jegyszedőként dolgozott - vagyis élete első percétől annak fontos része a mozi, a vetítés több válsága és váltása, ugyanis ebből állt a globális és a hazai mozizás elmúlt 120 éve. Mert mindig új technikával reagált a nézőveszteségre a mozi - magyarázta. Ilyen váltás volt a hangosfilm megjelenése, a színes filmek vászonra kerülése, majd a nagyvászon volt a válasz a televízióra. Az 1990-es években a plázamozik vitték vissza a nézőket a vásznak elé, a legutóbbi váltást pedig a 2000-es évek hozta a 3D-s technikával. Az egyik első háromdés szemüveg volt az ajándék a csütörtöki kiállításmegnyitóra érkezőknek. Az egyik vitrinben egy 1925-ös könyvre hívta fel a figyelmet Sebestyén Dénes, a Csákányi László Filmszínház szervezője. Az akkor létező magyarországi mozikat sorolja a kiadvány - benne van a szentgotthárdi mozi is. Egy másik különleges kiadványt , albumot is láthattak az érdeklődők: a százasokét . - Négy éve, amikor először szerveztük meg a 100 nap 100 élmény sorozatot a szentgotthárdi mozizás százéves jubileumára, elkezdtünk egy fotósorozatot. Azóta minden századik vendéget lefotóztunk - mutatta be a rendkívüli gyűjteményt Sebestyén Dénes. A tárlatnyitón ott volt az első vendég, akit 2013. szeptember 23-án lefényképeztek: Lelkes Ferenc igazi mozirajongó. A meglepetések sorának nincs vége, hiszen folytatódik az idei 100 nap 100 élmény mozis akció.

- Októberben a színház volt a moziban, most a mozi van a színházban, és decemberre is készülünk - mondta el a szervező. A mozi ugyanis Szentgotthárdon igazi agóra, közösségi tér, ahol szinte hónapról hónapra nő a látogatottság, idén már 18 ezer vendéget számoltak. Ahogy Szaknyéri András fogalmazott: - A mozi nem fog változni, a filmnézési szokások változnak. Az pedig, hogy mi mindenen van túl a mozizás, látható a szentgotthárdi színházban november 21-éig.

A legutóbbi váltást a 3D-s technika hozta

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!