Kultúra

2016.09.09. 13:01

Mutatunk négy díjnyertes szombathelyi kisfilmet!

Szombathely – Animációban, dokumentumetűdben és bármilyen kisfilmben sikeresek a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai. Három elismerést hoztak a 23. Országos Diákfilmszemléről, a négy díjnyertes alkotást pedig most megnézheti!

Bakos Ágnes

MERCÉDESZ

 

Fotó: Vágvölgyi András

– Nem gondoltam volna, hogy elismerik, mert én nem éreztem teljesen késznek ezeket az anyagokat – mondta Balázs Mercédesz, aki az MTVA ösztöndíját kapta a 23. Országos Diákfilmszemlén. Négy munkáját küldték be, kettővel érdemelte ki az elismerést.Az egyik a Bunkerek című film. A csömödéri világháborús erődítményt láthatjuk – Mercédesz szemével. Balázs Mercédesz: Bunkerek (2015) – 23. Országos Diákfilmszemle, az MTVA különdíja középiskolás kategóriában

Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

Mercédesz másik filmje a Gyermek énbennem.

– A gelsei játszótér, ahol felnőttem, igazi mesevilág. Az ismerős dolgok ismeretlen arca volt a feladatunk, arra készült – mondta el az alkotó.

Balázs Mercédesz: Gyermek énbennem (2015) – 23. Országos Diákfilmszemle, az MTVA különdíja

Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium


A két munkáért járt az ösztöndíj, kiemelte a zsűri, hogy nagyon sokoldalú a fiatal filmes.

– Egy hónapra a Petőfi rádiónál lehetek, megnézhetem, hogyan dolgoznak – mondta Mercédesz. A média minden formája érdekli a fiatal alkotót, médiatáborban még nyomtatott sajtóval is foglalkozott. S hogy „mi lesz, ha nagy lesz”? Lehet, hogy az utolsó pillanatban dől majd el. Mindenesetre a most megkezdett tanévben szeretne minél több kiállításra eljutni és moziba is.


EVELIN

Fotó: Vágvölgyi András

– Egy dokumentumfilmnek készült a hajléktalanok életéről – mutatta be nagyon röviden az Urak című filmjét Séfer Evelin.

– Van alatta egy nagyon kontrasztos zene, azt mondták, hogy egy kicsit groteszk hatása lett. Hallgattam a zenét, ilyen úrias zenét, és akkor jutott eszembe. Anyukám dolgozik a hajléktalanszállón, szoktam vele menni – foglalta össze a film alapjait. Bizonyos szempontból megrázó képsorok – de érdemes fülelni és figyelni:

Séfer Evelin: Urak (2015) – 23. Országos Diákfilmszemle, a Múlt-kor történelmi magazin különdíja a szociális érzékenységért

Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

PETRA

Fotó: Vágvölgyi András

Különdíjat kapott Szabados Petra Az én világom című munkája. Meghatározó „mese”, illetve természetesen animáció. Tanulságos, gyermeki, mégis érett – persze ez csak a laikus néző véleménye. A kisfilm önportré jellegű, animációs szakmai feladatként készült 2015-2016-ban.

Szabados Petra: Az én világom (2015-2106) – 23. Országos Diákfilmszemle, a BUSHO Budapesti Rövidfilmfesztivál különdíja az eredeti animációs megfogalmazásért

Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium


A diákfilmszemle szakmai zsűrije az aprólékos gondossággal kivitelezett animációt ismerte el. Az ismertető szerint a film egy varázslatos és lírai vízió a világ gyermeki szemmel történő megéléséről.A zene is meghatározó: a Hozier Take Me To Church című dala szól, méghozzá csellón, Nicholas Yee előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!