Kultúra

2011.06.21. 13:03

Múzeumok éjszakája 2011: boszorkányság és mágia Szombathelyen - programok

A boszorkányság és a mágia kerül a középpontba idén a múzeumok éjszakáján Szombathelyen, ahol a budapesti rendezvényekkel egy időben, pénteken rendezik meg a programsorozatot.

Vas Népe

Mint azt Szommer Ildikó, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, a korábbi évek sikerén felbuzdulva a Savaria Múzeum ismét a Smidt Múzeummal és a Vas Megyei Levéltárral közösen szervezi meg a rendezvénysorozatot.
   
A három helyszínen 21 különböző programmal várják az érdeklődőket pénteken délután hat órától egészen éjfélig, amikor is a Savaria Múzeum előtti parkban máglyagyújtás és a Kápolnai Boszorkányok műsora zárja rendezvényt.
   
A Savaria Múzeumban délután 6 órakor nyílik meg a Boszorkányság tegnap és ma című időszaki kiállítás, majd A mesteri boszorkányok címmel Tóth Géza antropológus előadását hallgathatják meg az érdeklődők.
   
Este kilenc órától a szerelmi bájitalok rejtelmeibe avat be Vígh Károly természettudós, akinek előadása a természetben, az állatvilágban alkalmazott "bájitalokról" szól.
   
A múzeumlátogatók egyetlen belépődíj megváltásával kereshetik fel mindhárom helyszínt, tekinthetik meg az összes időszaki és állandó kiállítást, sőt olyan helyekre is bejuthatnak, amelyek máskor zárva maradnak a látogatók előtt. Betekinthetnek például a műtárgy-restaurálás világába, beléphetnek szigorúan elzárt levéltári raktárakba, de éjszakai sétát tehetnek az egykori vármegyei börtön folyosóin és celláiban is, ahol korabeli kínzóeszközöket is láthatnak.
   
A Smidt Múzeum ennél békésebb programokat kínál, a múzeum udvarán álló villamosban például kiállítás nyílik Sztranyák Zsófia grafikus munkáiból, a múzeum nemrég felújított részében a barokk remekeivel ismerkedhetnek a látogatók, egy másik teremben pedig tematikus tárlatvezetés kíséretében megtekinthetik hajdani művészek, politikusok relikviáit.

 

OLDALTÖRÉS: Nanomozaik és tudománycseppek a Millenárison


Nanomozaik és tudománycseppek a Millenárison


Nanomozaik és tudománycseppek a Millenárison


Nanomozaik és tudománycseppek a Millenárison

Természettudományos show, nanomozaik, tudománycseppek, buborék workshop és krimibe illő rejtélyek várják a közönséget a pénteki múzeumok éjszakáján a Csodák Palotájában a budapesti Millenáris parkban.

Bár a legtöbb helyszínen csak kora este indulnak a múzeumok éjszakájának programjai, a Millenárison már délután 3 órától várják a látogatókat. A Csodák Palotája interaktív tudományos kiállítása látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos világát, nemcsak gyerekeknek, hanem az egész családnak.
   
A kiállítás mellett az Öveges-teremben meghökkentő, elgondolkodtató természettudományos science show-val várják az érdeklődőket, akiknek képletek és szorongások nélkül kínálják a fizika legizgalmasabb kísérleteit - írják az intézmény honlapján (http://www.csodakpalotaja.hu/).
   
A Szertár ismeretterjesztő-tudománynépszerűsítő blog (http://www.szertar.com/) élőben is bemutatkozik a múzeumok éjszakáján. A Szertár Offline című program, amely karszalag nélkül, ingyenesen látogatható, szintén délután 3 órától várja a tudományok iránt érdeklődőket a Millenárison.
   
A Szertár programjai sorában a Nanomozaik című izgalmas játék segítségével a nanovilág csodáit fedezhetik fel a látogatók, a legkisebbek pedig játékos kísérleteken keresztül ismerkedhetnek a kémiával a Tudománycseppekben. A "szertáros" kísérletek mellett lesz molekuláris biológia Legóval és mikroszkóppal, valamint buborék workshop, amelyen a buborékfújás mellett a szappanhártya fizikájával lehet ismerkedni.
   
A Showyourscience honlap diákfilmeseivel tudományos kisfilmet forgathatnak a vállalkozó kedvűek, de lehetőség van elmerülni az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjainak fizikai kísérleteiben is.
   
A másféle izgalmakra vágyókat a Krimiestek szervezésében nyomozás várja a parkban, szintén délután 3 órától. A rejtélyek szerelmesei egészen hajnali 2-ig kutathatják a megoldást. A megfejtéseket a helyszínen elhelyezett dobozba lehet majd bedobni, a helyes megfejtők között ajándékokat sorsolnak ki.

 

OLDALTÖRÉS: Játékos programok a Levéltárban és a Széchényi Könyvtárban

 

 

 

Játékos programok a Levéltárban és a Széchényi Könyvtárban

Meglepetésvendégek, rendhagyó kiállítások, ételkóstolók, vetélkedők, kulturális kaszinó várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtárban, illetve a Magyar Országos Levéltárban a múzeumok éjszakáján június 24-én.

Az Országos Széchényi Könyvtár pénteken 18 órától másnap hajnali kettőig tartja nyitva kapuit, ez alkalommal mindenki fél áron iratkozhat be - tájékoztatta Bóka B. László, az intézmény sajtóreferense az MTI-t. A múzeumok éjszakáján megnyílnak a kötészeti és restaurátorműhelyek, valamint egy körsétán végig járhatók lesznek a könyvtár olvasótermei is.
   
Azokat, akik itt vásárolják meg belépőjüket a fesztiválra, olasz ételkülönlegességek, egy pohár bor vagy üdítő várja, valamint harmad áron vásárolhatnak jegyet az Epona Spanyol Lovasiskola 21 órakor a könyvtár előtt kezdődő gálaműsorára. Este fél hétkor a Bamm! zenekar lép fel, majd Vastag Csaba énekest hallhatja a közönség.
   
Az intézményben új modell- és könyvkiállítás nyílik Valóság, álmok és rémálmok a tengeren, avagy hadi- és utasszállító hajók, pán­célozott óceánjárók, úszó paloták a XX. században címmel. Az éjszaka folyamán több előadást, bemutatót tartanak, például A változatosság gyönyörködtet - A Corvinától az Anyám Tyúkjáig címmel különleges műveket mutatnak be a Kézirattár anyagából. Kiállítás nyílik az első magyar mozi elindulásának 115. évfordulójára emlékezve, a 200 éve született Liszt Ferenc és Erkel Ferenc hagyatékba kézirataikon, műveiken, játékos vetélkedőkön keresztül pillanthatnak be az érdeklődők. A látogatók megismerkedhetnek a könyvkötés titkaival is, és megnyílik az Apponyi-gyűjtemény ritka könyveivel, metszeteivel.
   
Krleza-szelet címmel utoljára lehet megtekinteni a horvát íróra, Miroslav Krlezára emlékező tárlatot, ugyanitt meglepetésvendégekkel lehet találkozni az irodalom és a színház világából. A gyerekeket interaktív foglalkozások várják, a felnőttek megismerkedhetnek a digitális tartalomhordozók lehetőségeivel.
   
A Magyar Országos Levéltárban két időszaki kiállítás várja a látogatókat: az Egy puszta házban, üres kamarában - Károlyi Sándorné és a kuruc világ című tárlaton Szalay Barkóczi Krisztina életén keresztül enged bepillantást a kora-újkori Magyarország mindennapjaiba. A bemutatóra Náray Tamás divattervező a Károlyi Klárát ábrázoló festmény alapján készített el egy 18. századi női díszöltözetet - a kiállításon ez is megtekinthető. Az Inkább Istennek és hazámnak tartozom engedelmességgel... - Egy különleges pártváltás a 16. században című tárlaton ismét megtekinthető lesz Brodarics István szerémi püspök 1527-ben kelt levele.
   
A levéltár könyvtárában A Rákóczi-kor asszonyai című kiállítással várják a látogatókat. Az első emeleti kutatóteremben játékos formában mérhetik fel tudásukat a felnőttek, az itt szerzett zsetonokat a rulett asztaloknál forgathatják meg. A gyerekeket 20 óráig várják a levéltárban, számukra memóriajátékokkal és különleges társasjátékokkal készülnek a szervezők.

 

OLDALTÖRÉS: Göncölszekér: kortárs versek megzenésítve

 

 

 

Göncölszekér: kortárs versek megzenésítve

Két koncertet is ad június 24-én a budapesti múzeumok éjszakáján a kortárs költők verseit megzenésítő Göncölszekér zenekar: a formáció Minden perc itthagy című friss albumát mutatja be.

A Göncölszekér pénteken 21 órától a Néprajzi Múzeumban, majd éjfél után negyedórával a Budapesti Műszaki Egyetem könyvtárában játszik.
   
Baló András Márton, a zenekar vezetője az MTI-nek elmondta: már dolgoztak egy ideje a lemez anyagán, amikor menet közben megállapodtak a Gryllus Kiadóval. Utóbbi vezetője, Gryllus Dániel javaslatára az énekszólamokat újra felvették.
   
A Göncölszekér évekkel ezelőtt hobbizenekarként indult, a régi Kaláka-rajongó Baló András Márton kezdeményezésére. A verseket megzenésítő csapat 2008-ban készített egy négyszámos maxi CD-t, amelyet szerzői kiadásban jelentetett meg. Ezután két tag külföldre távozott, majd egyikük hazatért, így alakult ki tavaly nyárra a mostani felállás: Baló András Márton (ének, mandolin, bendzsó, harmonika, harangjáték), Barthó Zoltán (ének, basszusgitár), Erdősi Péter (ének, gitár, ukulele) és Fekete Dániel (ének, furulya, koncertina).
   
A formáció hangzásában, műfaji sokszínűségében, vokális lehetőségeiben egyaránt a nagy elődöt, a Kalákát idézi. "Nagyra tartjuk a Kaláka által teremtett versmegzenésítő iskolát, mozgalmat, ugyanakkor mi a kortárs, és ezen belül is a fiatal, 30-40 éves költők munkásságára összpontosítunk, elsősorban azért, mert ennek a korosztálynak a műveit ritkán zenésítik meg. Ráadásul gyakran hallani, hogy a mai versek absztraktak, elvontak, holott ez egyáltalán nincs így, sőt, a maiak ugyanúgy visszanyúlnak a hagyományokhoz formailag is" - fejtette ki Baló András Márton.
   
A lemezen szerepel például a 39 éves Kemény István A titkos élet című versének, vagy a nála csupán két évvel idősebb Kossuth-díjas erdélyi költő, Kovács András Ferenc két munkájának megzenésítése, illetve a legfiatalabb, Tóth Krisztina Visszhang című munkájának átdolgozása. (Tóth Krisztina egy másik verse a Tolcsvay László által írt zenével Koncz Zsuzsa tavalyi lemezén szerepelt.)
   
A "klasszikus" magyar költőket mások mellett Petri György, Ladányi Mihály és Áprily Lajos képviseli a CD-n, a külföldi szerzőket pedig olyan 20. századi nevek, mint a brit James Fenton, az orosz Oszip Mandelstam, a sztálini diktatúra áldozata, a francia Jules Supervielle vagy az olasz Salvatore Quasimodo.
   
"A kiválasztott költők által képviselt városi hangulatot akarjuk visszaadni zenéinkkel, az általunk használt harmonika és a bendzsó is segítséget jelent a dzsesszesebb, sanzonosabb +svunghoz+. Van, ami eleve adott, hiszen Kántor Péter Kikötő blues című verséhez nyilván nem írhattunk más zenét, csak bluesosat" - jegyezte meg a zenekarvezető.
   
A Göncölszekér repertoárján mintegy nyolcvan dal szerepel, ez folyamatosan alakul, ahogy egyre több fiatal kortárs költő megzenésített verse kerül bele. Baló András Márton az MTI-nek elmondta, hogy szeretnének közös fellépéseket, irodalmi esteket költőkkel, ahogy Kovács András Ferenc áprilisban megjelent, Bohócöröklét című kötetének bemutatóján már közreműködtek.

 

OLDALTÖRÉS: Szent Iván-éjjel Keszthelyen


Szent Iván-éjjel Keszthelyen


Szent Iván-éjjel Keszthelyen


Szent Iván-éjjel Keszthelyen

Szent Iván éjjelén, június 24-én megnyílnak a múzeumok Keszthelyen, a belvárosi utcák pedig zeneszótól, táncházi muzsikától lesznek hangosak.

A Balaton fővárosában pénteken, a múzeumok éjszakáján több mint tíz helyszínen mintegy félszáz programmal várják a látogatókat. A Helikon Kastélymúzeum első alkalommal csatlakozik a programsorozathoz - közölte Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI-vel.
   
A vendégeket díszes barokkruhában fogadják, a Boombatucada dobegyüttes megnyitója után a kastélyparkban mutatványosok, vásárosok, gólyalábasok lépnek fel, tűzzsonglőrök tartanak bemutatókat, és lehetőség nyílik főúri hintóval körbekocsikázni a kastélyparkot. A parkban tizenhat kórus háromszáz tagja ad közös koncertet. A tükörteremből nyíló erkélyen megjelenik Rómeó és Júlia; Shakespeare klasszikus erkélyjelenetét a Keszthelyi Musical Stúdió előadásában láthatja a közönség. A kastélyban gyertyafényes, romantikus tárlatvezetést tartanak, bemutatják a főúri könyvtár legérdekesebb köteteit, és elárulnak néhány restaurálással kapcsolatos kulisszatitkot is. A pincébe borkóstolóval egybekötött bormúzeumi túrát szerveznek.
   
A Georgikon Majormúzeumban zenés műsorral, gitárjátékkal, szerelemvarázslással, rontáselűzéséhez kapcsolódó tűzgyújtással, tűzugrással a Szent Iván-éji hagyományokat idézik fel - ismertette Szabóné Lázás Ibolya igazgató.
   
A vendégek fogadására finom ételekkel, Balaton környéki borokkal, pálinkákkal és különleges "bájitalokkal" is készülnek. Lesznek éjszakába nyúló gyerekfoglalkozások, kézműves játszóházak,  "Nem csoda, nem varázslat, csak látványos kísérlet" címmel rendhagyó fizikaórát, szabadtéri filmvetítést tartanak. A Georgikon major történetét reprezentáló múzeumban folyamatos tárlatvezetést biztosítanak, és megnyitják az új kádárműhelyt.
   
A Balatoni Múzeum Hideg nyalat és spanyol tekercs - A fagylalt, a jégkrém és a parfé története címmel új időszaki kiállítással készül a múzeumok éjszakájára. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások gyermekeknek és "örökifjaknak", a Boroszlán együttes táncházi produkcióval, a Brumi Bandi Band koncerttel szórakoztatja a közönséget, fellép a Cserszegi Népdalkör, a Balatoni Borbarát Hölgyek pedig barokktáncokat mutatnak be. A program része lesz a balatoni borok kóstolója is, miközben a szőlő levét dicsérő dalok csendülnek fel, és ha tiszta lesz az égbolt, csillagászati bemutatót is tartanak.
   
A Balaton Színházban a misztikus keleti kultúrával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Tibeti hozomány, avagy a Kelet kultúrája a nyugati világban címmel nyíló tárlaton a balatonkeresztúri Rabten Tashi Ling Tibeti Kultúrközpont közreműködésével Ruedi Hoffstetter tibeti zarándokútja alkalmával készített fotói, népviseletek, tibeti hangszerek, könyvek és egyéb tárgyak lesznek láthatók. Az est vendége két Svájcban élő tibeti szerzetes a Gonszar Rinpocse vezetése alatt álló Rabten Dharma Központból, valamint Soghatsang Dolma Baden tibeti orvosnő, akik a színház belső udvarában felállított sátorban tibeti és buddhista zene mellett rituálékat mutatnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!