Kultúra

2016.07.17. 17:10

Nagy kincs a zenekar

Szombathely - Tizenkét karmester váltotta egymást a színpadon a 32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál zárókoncertjén a Bartók Teremben.

Ölbei Lívia

Zeneszerzés, hegedű, karmesteri és opera mesterkurzusokat szerveztek a 32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon. A képzésekre 18 országból érkeztek résztvevők, akik zárókoncerteken mutathatták meg, mennyit fejlődtek egy hét alatt.

Három éve nem volt opera- mesterkurzus a Bartók Fesztiválon. Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes nyolc növendékkel dolgozott a Weöres Sándor Színház kamaratermében, kezdők, haladók és érett művészek is voltak közöttük. A fiatalok már az első napokban rengeteget fejlődtek. Egymást is meghallgatták, hiszen ebből is sokat tanulhattak.

- Ez alatt a hét alatt föl tudtunk építeni egy egész szerepet, meg tudjuk dolgozni a szerepet. Úgy gondoltam, annyira nem fogok technikával foglalkozni, de a kifejezéshez ugyanúgy kell a technika, mint a technikához a kifejezés, muszáj, hogy mélyen belemenjünk a dolgokba. Nagyon jókat dolgoztunk együtt. Az én energiámból, mint egy vérátömlesztés, sokat fejlődtek. A kurzus alkalmából olyan dolgok tudnak megváltozni bennük, amelyek érett művészeknél sem változnak meg ennyi idő alatt - mondta el Komlósi Ildikó, aki nagy szenvedéllyel, átéléssel instruálta a növendékeket. Azt is hozzátette: nagy megtiszteltetés számára, hogy a mesterkurzus vezetésére kérték föl, és ő maga is sokat kap ettől a feladattól. Nem volt véletlen a felkérés, hiszen Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájában több alkalommal személyesítette meg Juditot. Az idei fesztivál központi témája pedig a nő volt, így a női karakterek is fókuszba kerültek.

Ottjártunkkor éppen a Sámson és Delila című operából Delila áriáját gyakorolta Ócsai Annamária. Aztán ezzel lépett közönség elé a kurzus zárókoncertjén. 2009-ben végzett énekművészként Pécsett, rendszeresen fellép és tanít is. A dalkurzusra Komlósi Ildikó miatt jelentkezett. A Kossuth-díjas operaénekes szerinte olyan művész, akitől lehet, és kell is tanulni.

- Delila alakja számomra egy olyan nő, akiben ott van a nagybetűs NŐ, azzal a negatív oldallal együtt, amely szerintem minden nőben megvan. Ezekkel kell játszani, és egy áriában a pozitívumot és negatívumot is megmutatni - magyarázta Ócsai Annamária.

A pénteki növendékkoncerten Bartók-dalok és más operaáriák mellett A kékszakállúból is hangzottak el részletek. A hegedű-mesterkurzust Kelemen Barnabás vezette az idén, a növendékek zárókoncertjének a zeneiskola nagyterme adott helyet. A zeneszerzést ezúttal a jeruzsálemi zeneakadémia tanszékvezető professzorától, Yinam Leeftől tanulhatták a növendékek, ők a dalosokkal együtt mutatkoztak be pénteken este.

A karmesterkurzusnak 12 résztvevője volt a világ minden tájáról. Ők Hamar Zsolt vezetésével fejleszthették technikai tudásukat. A foglalkozásokon beszélgettek a zenei problémák megoldási lehetőségeiről, zenekari pszichológiáról és karmesteri erkölcsről is.

- Tudok nekik olyan szempontokat adni, amiket itt kipróbálhattak, megfontolhattak, és később beépíthetik a karmesteri repertoárjukba, eszközrendszerükbe. Itt elsősorban technikáról, vezényléstechnikáról van szó. Én olyan tanítási módszert követek, ahol sok lehetőséget kapnak a növendékek. Egy háromórás próba alatt egy karmester kétszer vagy akár többször is visszaléphet a pulpitusra, ha csak néhány perc erejéig is - mondta Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester.

A növendékek számára nagy kincs, hogy évről évre egy egész szimfonikus zenekarral, képzett muzsikusokkal gyakorolhatnak. A szombati zárókoncerten az Egy kiállítás képei (Muszorgszkjij - Ravel), Sztravinszkijtól A tűzmadár és Bartók brácsaversenye csendült fel a Bartók Teremben. Három zenemű - 12 karmesternövendék, váltások tételről tételre.

Az ország legnagyobb presztízsű zenei fesztiválja immár több mint három évtizede várja a Bartók Béla zenéje, valamint a 20-21. századi zene kedvelőit és művelőit , állítja a fesztiválszervező Filharmónia Magyarország ajánlója. Az idén tehát a nő volt a fesztivál rendezőelve , 2017-ben a tánc köré csoportosulnak az események (táncot most is láttunk, nem először). 2018-ban A kékszakállú herceg vára című Bartók-operára épül a szombathelyi fesztivál. Kíváncsian várjuk, milyen válaszok születnek a kérdésre: Hol a színpad, kint-e vagy vagy bent, urak, asszonyságok?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!