Kultúra

2013.03.25. 19:21

Nagy Péter-történetek a Szalonból

Szombathely - Csordultig megtelt az Agora Szalon Nagy Péter kötetének bemutatójára. A Kiúton a B.K.L. Kiadó gondozásában jelent meg, a szerzőt dr. Kovács Ágnes irodalomtörténész kérdezte.

Ölbei Lívia

A több nyelven beszélő fiatal  szombathelyi világutazó, az  álmait rendre valóra  váltó Nagy Péter neve  és nyilván  a Kiúton címmel frissen megjelent kötet   elég erős hívószó  ahhoz, hogy  azonnal újra felkeltse a közönség  érdeklődését az  Agora-keretben újratöltött Fő téri Szalon iránt. Boda László, a B.K.L. Kiadó igazgatója  azt mondja, hogy azért vállalkozott Nagy Péter első kötetének kiadására, mert  átgondolt, kiváló írói vénával készült, érett alkotásnak tartja, az meg külön öröm, hogy az alkotó: szombathelyi.

A hely Agora  Szalon néven újítja meg a korábbi funkciót. A szerző, Nagy Péter  és  dr. Kovács Ágnes. Fotó: Kiss Teodóra

Dr. Kovács Ágnes irodalomtörténész régóta ismeri a szerzőt és családját (Péter édesanyja anno a tanára volt). Amikor hírét vette, hogy Péter írt egy könyvet, azt gondolta, bédekker, hiszen tudta jól, Péter sokat utazik. (Ebben a pillanatban 55 ország van a lajstromán. Dolgozott pl. Londonban, de  hajón is. És nála sose lehet tudni, mikor kerekedik föl újra.)  Aztán kiderült, hogy nem útikönyv, hanem szépirodalom; bár  ahogy már a kötet címéből kiderül  utazás ez is, a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt: a Kiúton a külső és belső utak könyve.   Tíz fiú, tíz történet, tíz helyszín, tíz fordulópont, tíz megoldás (avagy  bátorítás): Thaiföldtől, Spanyolországtól a Karib-tengeren és Ausztrián át Angliáig. Igen, csak olyan helyszínek jöhettek szóba, ahol Péter tényleg megfordult.    Tíz történet   tíz fiú, azaz tíz főszereplő. De az is lehet, hogy egy.  Kovács Ágnes veti föl, hogy a történetek mögött talán regény húzódik; persze  Péter dönti el, hogy mivel tölti meg a következő  egyelőre még üres  kis kockás füzetet. A füzet mindenesetre már ott van a keze ügyében. Ahogy az olvasmánylista is, Ági ajánlásával.

A Kiúton  máris népszerű,  többen  egyenesen Coelho  műveihez-világához  hasonlítják; a bemutatón Balogh János, a WSSz színésze idéz belőle  részleteket.    Akár füves könyvként is olvasható. A szerző    tyúkos doboznak mondja:  az a   doboz létező tárgy,  egy barátjától kapta ajándékba. Azért tyúkos, mert Péter kedveli ezeket a földközeli szárnyasokat, viccesnek tartja őket; de ez most mellékes (bár ki tudja). A  doboz húsz cédulát rejt, mindegyiken egy-egy előremutató gondolat. A hozzá való    baráti használati utasítás pedig úgy szól, hogy Peti,  ha baj van, ha   útmutatásra van szükséged, húzz egy cédulát, olvasd el, ami rajta áll; hátha segít. Nagy Péter pont ilyen tyúkos dobozként ajánlja első kötetét az olvasónak.

A székesegyház, a Szentháromság-szobor és a ferences templom tengelyében vagyunk, és ez garancia a minőségre, mondja Parais István, az Agora Kulturális Központ igazgatója, ezzel ismét megnyitva a Szalont, amely a Művészetek Háza-korszakban rendszeresen adott helyet hasonló eseményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!