Kultúra

2014.06.02. 10:50

Nagykorú a Gencsi Söprű

Gencsapáti - Négy napon át tartanak a 23. Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok június 6-ától 9-éig. Központi programja vasárnap rendezendő 18. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál.

Merklin Tímea

Az idén „nagykorúvá" váló pünkösdvasárnapi „Gencsi Söprű" Vas megyei néptáncfesztiválként indult 1997-ben, 2000-ben nyitottak a régió irányába, ma már Nyugat-Magyarország jelentős fesztiválja, sőt az őrvidéki (Ausztria) és a muravidéki (Szlovénia) magyar együtteseket is meghívják. A fesztiválon két évente hirdetik meg a Vincze Ferenc szólótánc-versenyt (az idei a 3. lesz), amelynek célja a vasi néptánchagyomány „használata", feldolgozása, és széleskörű megismertetése. A nevezők szabadon választhatnak a vasi táncanyagból, láthatunk gencsi verbunkot, kanászt, söprűt, lassút, friss csárdást, ugróst.

Az idei már a 18. pünkösdi regionális néptánc találkozó lesz. Fotó: Archív - Kiss Teodóra

A fesztivál szervezésében partnerek: a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (Lendva, Szlovénia), és a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség, Gencsapáti Község Önkormányzata, civil szervezetek, intézmények, a Gencsapáti Sportegyesület, és nem utolsó sorban a Nyugat Produkció Kft, amely a Pünkösdi fesztivál koncertjeit szervezi.

Június 6-án fellép az Ocho Macho és a Punnany Massif, 7-én Radics Gigi, a Spőcz Rock Band, a Lord és az Edda Művek. 8-án 10 órakor kezdődik a Vincze Ferenc szólótáncverseny, 14.30-kor a Gencsi Söprű. A fesztivál zenekara: Boglya Népzenei Együttes. 21 órától a Csík zenekar ad koncertet.

A 8-i programokra (és Radics Gigire) a belépés díjtalan. A többi esti programra jegyet kell váltani. Így a 9-én 20 órakor kezdődő Ismerős Arcok koncertre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!