Kultúra

2015.03.18. 13:27

Nehéz eljutni a paradicsomi állapotba - Kiállítás nyílt Re címmel az egyetem Zero Galériájában

Szombathely - Re... címmel nyílt kiállítás Nagy Gábor György oktató válogatott munkáiból a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Zero Galériájában. A képeken a „nagybetűs folyosó” is látható.

Szendi Péter

Nagy Gábor György bevezetésként annyit mondott, hogy a galériát azért hozták létre az A-épület első szintjén, hogy legyen egy terep, ahol a hallgatók gyakorolhatják a kiállításrendezést, és beszélgethetnek a munkákról, mások munkáiról. Hozzátette, a Re a harmadik kiállítás a galériában.

Készman József főtanácsos mondott bevezetőt a tárlat megnyitóján. Rögtön azzal kezdte, hogy kettős a kiállítás. Egy úgynevezett ikerkiállítás, amelynek második része, a Re2 a Bogáti kastély folyosóján tekinthető meg. Elmondta, hogy Nagy Gábor György a technikai tudás mellett bizonyos szemléleti elveket alkalmaz, legtöbbször a tükrözést, a sokszorozást, a forgatást és a pörgetést.

Az alkotó tárlatvezetést is tartott, sőt műhelytitkokba is beavatta a jelenlévőket. Kedvenc képéről kiderült, hogy Rómában készült. Ennek a képnek a folytatását megtalálta a Bogáti kastélyban. Ennek hatására festett kilenc képet, ezeket azon a folyosón, ahol a képet megtalálta, kiállították. Azt mondta, emblematikus kép a saját munkásságán belül is. A római fotói között talált egy képet egy folyosóról, amelyen a tekintetet megállítja egy lámpafüggő. Mindenki ezt figyeli, s ez megakadályozza a nézőt abban, hogy eljusson a paradicsomi állapotba, a folyosó végén lévő zöld kertbe. Számára ez olyan folyosó, amely a nagybetűs folyosót jelenti az ember életében.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!