Kultúra

2009.10.07. 15:57

Nehéz körülmények között készül ötödik születésnapjára a Művészetek Palotája

Jövő év március 14-én ötödik születésnapját ünneplő Művészetek Palotája (Müpa) jövőre ugyanakkora büdzsével gazdálkodhat, mint megnyitásának "csonka" esztendejében: 2,3 milliárd forintból kellene előállítani a 800-850 programot.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Kegyetlenül próbára vagyunk téve" - kommentálta az adatokat a szerdai budapesti évadnyitó sajtótájékoztatón Kiss Imre vezérigazgató, aki elismerte, korábban is voltak anyagi nehézségeik, de mindig gondosan ügyeltek rá, hogy ezek ne legyenek a közönség számára észrevehetők. Cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint "a bőrük alatt is pénz van", hozzáfűzve: támogatók nélkül képtelenek lennének folytatni azokat a hagyományokat, amelyek az intézmény nemzetközi rangját, elismertségét megalapozták az elmúlt fél évtizedben. A színvonal megtartásában és emelésében hangsúlyos a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel (LFZE) és a Magyar Állami Operaházzal (MÁO), valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal (NFZ) kialakult együttműködés.

Batta András, az LFZE rektora rámutatott: a XIX. századi alapítási korszakhoz hasonlóan, ma a kultúra új és újjáalakuló intézményekkel büszkélkedhet, de a döntéshozóknak azt is be kell látniuk, hogy ezek fenntartásához megfelelő anyagi források szükségesek.

Vass Lajos, a MÁO főigazgatója felidézte: hosszan dolgoztak azon, hogy elhangozhasson a bejelentés, miszerint 2013-ra új Erkel Színház épül, 2014-ben pedig hozzákezdhetnek az Ybl-palota felújításához. Az intézmény finanszírozása kapcsán ugyanakkor megjegyezte: bár ahogy a komoly helyeken szokás, fejben már készen vannak a 2011-12-es, sőt a következő évad tervével is, egyelőre a következő Májusünnep szerződéseit sem meri aláírni. Az azonban biztos, hogy a Müpa és a dalszínház a Budapesti Wagner-napokon a Trisztán és Izolda bemutatójával együtt rukkol elő.

Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a programok közül kiemelte, hogy a hazai zenei élet színe-java is dobogóra lép például az évente megrendezett Magyar Szimfonikus Körkép koncertjein. Az újévi Haydn-hangversenyen ismét A teremtés című oratórium hangzik el Fischer Ádám vezényletével, a Freiburgi Barokk Zenekar és az Arnold Schoenberg Kórus közreműködésével. A rendkívül népszerű maraton-koncertek sorozatában Csajkovszkij és Dvorák után 2010. február 21-én Beethoven-művek szólalnak meg. A Pittsburghi Szimfonikus Zenekar szólistája Anne-Sophie Mutter lesz, Händel-estet ad a világhírű kontratenor, Andreas Scholl - egyikük sem járt még Budapesten.

Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, mint a ház egyik rezidensének vezetője úgy vélte, hogy az együttes "beszállhat" olyan közös programokba, amelyek a Wagner-napokhoz hasonlóan egy-egy zeneszerző életművét hozzák fókuszba. Megemlítette, hogy a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon már bemutatott Schönberg-opera, a Mózes januári itteni előadására kiegészítette a darabot, megírta a zeneszerző által tervezett III. felvonást, s csak a család engedélyére vár.

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója is nehézségekről számolt be: levélben értesítette a szaktárca, hogy csak decemberben tájékoztatják a 2010-es költségvetésről. A Táncfórumra mégis hívnak külföldi vendéget: a Monte Carló-i Ballets Trocaderót. Ezen kívül a Fesztivál Színházban új, ide készült művekkel várják a tánc kedvelőit.

Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója is az együttműködés eredményességét hangsúlyozta. A koncertjegyekkel már tavaly is ingyen voltak látogathatók a Lumú kiállításai, 2009 első félévében 1900-an éltek a lehetőséggel. A Capa-tárlatot pedig már 1500-an nézték meg így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!