Kultúra

2016.10.13. 11:38

Nem aprózzák el az ötvenhatos emlékezést – 340 négyzetméteres zászló készül Nagymákfán

Vasvár, Nagymákfa – Piros, fehér és zöld anyagokat gyűjtenek a vasvári polgármesteri hivatalban. A textildarabokból áll majd össze az ország legnagyobb ötvenhatos zászlaja, amely jövő héten, egy háromnapos, mozgalmas jubileumi rendezvényre készül el Nagymákfán.

Bakos Ágnes

– Attól lesz ez szép, hogy lesz benne világosabb, sötétebb árnyalatú anyag is, úgy áll majd össze – mutatta a színes textileket Kiss Lajos, a Nagymákfáért Egyesület alelnöke.

A vasvári polgármesteri hivatalban gyűlnek a piros, a fehér és a zöld textildarabok. Még bárki hozzátehet a zászlóhoz: október 19-éig várják az újrahasznosításra érdemes ruhaanyagokat a szervezők.

Fotó: Bakos Ágnes

Profi varrónő segítségével áll majd össze a 340 négyzetméteres zászló.

– Tudjuk, hogy nem illik fektetni, annak a szélben kellene lobognia, de ekkora méretnél ez nem lehetséges – mondta el Kiss Lajos. Nagymákfán a Verebélyi-birtokon terítik majd szét a zászlót, madártávlatból, drónnal örökítik meg az alkotófolyamatot, a különleges foltvarrást.

– Nagymákfán nem volt ötvenhatos esemény, se harcok, se büntetőperek. Csak néhány helyi család ment szerencsét próbálni az ötvenhatos események után – mondta el Kiss Lajos. Ennek ellenére fontos a helyieknek az emlékezés, olyannyira, hogy nem csak a zászló készül el a jövő hétvégére.

Ötvenhatos visszaemlékezésekkel, diákprogramokkal, koncertekkel is készül háromnapos, október 20-ától 22-éig tartó ünnepi rendezvénysorozatra a Nagymákfáért Egyesület. Az a céljuk, hogy a történelmi megemlékezés közösségi élménnyé váljon. „Történelmi” osztálykirándulások helyszíne lesz az ünnepi hétvégén Nagymákfa: körmendi, gersekaráti és zalaegerszegi diákcsoportok érkeznek majd. Vetélkednek, filmet nézhetnek, kézműves programon és túrákon vehetnek részt a gyerekek. Több megemlékező műsort is rendeznek a turistaházban: a Kákics együttes Feltettem magamban, hazámat szolgálom című ötvenhatos műsorát játssza el, és forradalmi hangulatú koncertet ad a Tarisznyások zenekar.

A zászló és a tartalmas programsor sem elég: egy ötvenhatos emlékművet is szeretnénk Nagymákfán, de ez egyelőre csak terv, konkrétumokat még nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!