Kultúra

2016.11.29. 15:34

Nem mindegy, hogy hogyan készül fel a nyelvvizsgára (x)

A nyelvvizsga felkészülés sosem egyszerű és nem is leányálom.

PLT-hirdetés

Nem a tanulás vagy az időtöltés miatt, egyszerűen a tudat, hogy vizsgára kell menni, hogy értékelni fognak bennünket és tudásunkat, hogy meg kell felelni egy szintnek, általában ez a rémisztő.

A nyelvtudás ma rendkívül fontos, hiszen olyan világban élünk, ahol a nemzetközi kapcsolatok egyre lényegesebbek és egyre fontosabb formát öltenek, a legtöbb munkahely ma már majdnem kizárólag csak olyan embert keres és foglalkoztat, aki legalább 1 idegen nyelvet beszél.

De nyelvet nem csak azért kell tanulni, hogy a munkahelyi követelményeknek megfeleljünk, hanem azért is, hogy külföldi utazásaink során kommunikálhassunk. Azt is mondják, hogy ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy, ez pedig nagyon is igaz, hiszen a nyelvtudással sok oldalról gazdagítjuk életünket.

A nyelvtudást pedig igazolni kell, aminek megint csak nagyon egyszerű az oka: olyan társadalomban élünk, ahol diplomákkal, papírokkal, hivatalos pecsétekkel és aláírásokkal kell igazolnunk, hogy mit tudunk, milyen képességeink vannak. Filozofálhatnánk, hogy ez mennyire jó vagy nem jó, de most ezt inkább hagyjuk, a társadalmat úgysem fogjuk megváltoztatni. A lényeg, hogy nem elég ismernünk, tudnunk és beszélnünk egy nyelvet, minderről kell egy igazolás is, amit persze nem osztogatnak ingyen.

Nyelvvizsga felkészülési tippekkel segítünk az euroexam.org jóvoltából, hogy könnyebben megszerezhesd azt a bizonyos papírt.

Nyelvvizsga felkészülési tippek

Mivel egy nyelvvizsga több részből áll, így fontos a felkészülést is több oldalról megközelíteni. A nyelvtanulásnál mindig az számít a legtöbbet, hogy mennyi időt tudunk foglalkozni az adott nyelvvel, nyilvánvalóan annál sikeresebb, minél többet tudunk a nyelvvel foglalkozni. Ez azonban nem csak tanulást jelent, hanem egyszerűen azt is, hogy vegyük körbe magunkat azzal a nyelvvel.

De hogyan? Merülhet fel sokakban a kérdés, hiszen ha nem olyan környezetben élünk, ahol használhatnánk, akkor ez már egy kicsit nehéz. Sokaknál az a probléma, hogy azt gondolják, hogy tanulással lehet sikeres vizsgát tenni, és hogy azt gondolják, hogy a tanulás abból áll, hogy leülnek az asztalhoz és magolnak. Ez nem igaz. A tanulás nagyon sokféle lehet, ezért is lehet igazából élvezni a nyelvvizsga felkészülést.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kellene konkrétan tanulni szavakat és a nyelvtant, hogy nem kellene órára eljárni stb., de mindennap is lehet foglalkozni a nyelvvel úgy, hogy az nem számít nagyon nehéz tanulásnak. Vegyünk néhány példát.

Ha az adott nyelven olvasunk, akkor a szókincsünket és a mondatszerkezetek használatát tudjuk fejleszteni. Nem muszáj egy regénybe belekezdeni, de olvashatunk kisebb cikkeket, kedvenc dalszövegeinket megpróbálhatjuk megérteni, de akár tényleg egy könyvbe is belekezdhetünk.

A zenehallgatással és filmnézéssel is a szókincset és a hallás utáni szövegértést lehet fejleszteni. Kezdő nyelvtanulóknak ajánlani tudjuk a zenék hallgatását úgy, hogy közben előttük van a szöveg, és azt követik, sorozatokat az adott nyelv feliratával, majd filmeket felirattal, aztán felirat nélkül. A kezdeti nehézség után megszokja az agy, és természetessé válik neki, meg fogod érteni, hogy mit mondanak.

A másik nagyon fontos rész a beszéd, amit otthon elég nehéz fejleszteni, hiszen nincs nagyon kivel az adott nyelven beszélni. Akár megkérhetjük lakótársainkat, hogy néha viccből beszélgessetek a tanult nyelven, de az is jó gyakorlás, ha különféle témákról elkezdesz hangosan beszélni, megpróbálod körülírni stb. A hangos beszéd nagyon fontos, mert nem ugyanaz, mint amikor csak az adott nyelven gondolkodsz például.

A nyelvtant is lehet már könnyen, játékos módon fejleszteni, hiszen az okostelefonoknak és a technikai fejlődésnek hála már rengeteg olyan alkalmazás van, amelyek játszva tanítanak meg nyelvtanra.

A nyelvvizsga felkészüléshez azonban jól jön egy jó nyelviskola és egy jó nyelvtanár is – ezt soha ne feledd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!