Kultúra

2017.05.11. 18:30

Németh János festőművész ma is ragaszkodik a gyökereihez

Répcelak - A művész, akire nem hatott a képzőművészeti klímaváltozás. Németh János festőművész kiállítása június 2-áig látogatható a Répce galériában.

Budai Dávid

- A klímaváltozást most már kezdjük komolyan venni, hiszen nap mint nap a bőrünkön érezzük. A képzőművészetre nem szokták használni ezt a kifejezést, pedig itt is megfigyelhető egyfajta klímaváltozás, jelenleg ráadásul egy jégkorszakszerű jelenséggel állunk szemben - Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ezekkel a gondolatokkal kezdte megnyitóbeszédét Németh János festőművész tárlatának megnyitóján május 3-án 18 órakor a Répce galériában.

A festőművész nem véletlenül vont párhuzamot a klímaváltozás és a képzőművészet között. Szerinte ugyanis, ha most elmegyünk egy kortárs galériába, klasszikus képeket aligha találunk, és ha találunk is, az sem tájkép, csendélet vagy életkép lesz, ezek a műfajok ugyanis kihalóban vannak. A kihalási folyamat körülbelül száz éve erősödött fel a modernizmus hatására, holott ha visszaidézzük az álmainkat, azok között nemigen van konstruktivista, absztrakt vagy kubista. Márpedig az álmok nem hazudnak, arról tudósítanak, hogy vannak értékek, amelyeket nem szabad veszni hagyni.

Németh János és Tóth Csaba a kiállítás megnyitóján Fotó: Garas Kálmán

Mostanában mindent az értelemre akarunk bízni, pedig így a lélek, a hangulat tűnik el a képekből. Éppen ezért jó olyan kiállításra járni, mint a mostani, mert itt a festő még ragaszkodik a régi értékekhez. Németh János festészete olyan európai és magyar hagyományokra épül, amely meg kell, hogy érintsenek minket, ő ugyanis soha nem adta fel azt, amit annak idején mestereitől tanult. Mint látják, van ilyen, kell ilyen és nekünk is ilyennek kell lenni, nekünk ezt a tanulságot kell hazavinni a kiállításról - ezekkel a szavakkal méltatta Tóth Csaba a megnyitón jelen lévő nyolcvanéves művészt.

Németh János megköszönte pályatársa szavait, mert mint fogalmazott: - Értő megközelítésben láttatta a munkáimat, érthetővé tette azt, hogy én maradtam az, aki voltam, aki ragaszkodik a gyökereihez - hangsúlyozta. Az idős művész ezután felidézte egykori gimnáziumi osztálytársának, a szintén festő Kocsis Imrének az emlékét, akit annak idején sokat támadtak hiperrealizmusa miatt, ő azonban a támadásokra úgy reagált, hogy ma az a művész, aki még egy macskát sem tud lerajzolni - utalt a festő a modern művészetfelfogás vadhajtásaira. Németh János mostani répcelaki kiállításán több fő művét is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlat június 2-áig látogat-ható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!