Kultúra

2009.12.13. 08:49

Nesze Neked Terézanyu: Rácz Zsuzsa új könyvéről (exkluzív videóval)

140 ezer példányban kelt el a 2002-ben megjelent, Állítsátok meg Terézanyut! Szerzője, Rácz Zsuzsa mesél a november végén bemutatott folytatásról, ami a Nesze Neked Terézanyu! címet kapta. A videóban pedig elárulja azt is, hogy a legendás Micimacsónak köze van Szombathelyhez is.

Török Tibor

- Terézanyu nem én vagyok, nyilatkozta többször is nyomatékosan, tudatosan fikciós regénynek nevezi a mű első részét és a folytatást is. De azért mintha lennének áthallások az ön életéből is mindkét kötetben.

 - Megerősítem, Kéki Kata nem én vagyok. Rácz Zsuzsaként én keltem életre Kéki Katát. Ugyanis roppant nehéz úgy élni, hogy azonosítanak a regény főszereplőjével. Viszont nem tiltja semmi, hogy az író akár a saját életéből is merítsen bizonyos epizódokat. A rengeteg egyezés elle-nére tudatosan törekedtem arra, hogy mindkét könyvben a fikció legyen túlsúlyban. Még akkor is, ha az alaphelyzet hasonlatos az életszituációmhoz: munkanélküli újságíróból könyvírás közben ismert ember lesz. Viszont sokat dolgoztam azon, hogy érdekesebbek legyenek a kitalált részek, mint maga a valóság.

-  Kitűnő mondat, de hadd vitatkozzunk: rafinált szerzők tudják, hogy a valóságos történéseket nem lehet überelni.

- Oké, de ezt csak beszélgetésen kívül vagyok hajlandó elismerni. Egyébként minden írónak vannak titkai, és azokból nő ki a könyvek fikciós világa.

Kéki Kata kalandjai a nagyvilágban

- Vagy a titkokat álcázza kitalált eseményeknek, és az olvasó azzal a boldog tudattal siklik át rajtuk, hogy ez úgysem igaz. De koncentráljunk Kéki Katára, akit két dolog motivál a regényekben: a szabadulás és a keresgélés.

- Kéki Kata meg akar szabadulni az állandó megfeleléskényszertől. Ez a legkomolyabb elvárás, ami a nőket sújtja, és mindegyikük számára ismerős lehet: legyél rendes nő, minden szerepben tökéletesen teljesítsél, mert csak akkor vagy szerethető. Alapvetően ezt várják tőlünk, ilyen keretek között élünk. A keresés motívum is idekapcsolódik: Kéki Katának meg kell tanulnia felvállalnia önmagát, és olyan társat kell keresnie, aki minden hibájával együtt el tudja fogadni.

-  És van remény? Már a könyv szerint, természetesen.

-  Ha vállalja magát, akkor többé már nem lehet Terézanyu. Ilyen egyszerű: nem rendelheted alá magad mások igényeinek, valami távoli jutalom ígéretében, azzal, hogy ha így teszel, akkor majd szeretnek.

-  Biztos abban, hogy ez csak női probléma?

-  Az elvárások, a megfelelés kényszere a férfiakat ugyanúgy sújtja, ám náluk a gyengeség jele ezekről beszélni. A pasik nem szívesen vallják be, mint ahogyan az érzelmeikről sem diskurálnak. De úgy vélem, aki pedig érzékenyebb az átlagnál, annak komoly gondjai lehetnek. Ezért nagyon várom azt a magyar férfi írót, aki megírja ennek a problémakörnek a másik oldalát, a nem igazán tökéletes Kéki Károly lelki és egyéb útkeresését.

 - Elolvasva mindkét kötetet, az jött át, hogy Terézanyu csúcsra járatva pörög az első részben, míg a második végére eltűnik.

- Azzal kell szembesülnie a főhősnek, hogy nem lehet 30 évesen jövő nélküli kapcsolatokba belemenni, mindig ugyanazokat az életszituációkat választani, és másra hárítani a döntéseket. Önmagunk megtalálásához a saját felelősség felismerése és meglelése ugyanolyan fontos.

-  Az Állítsátok meg Terézanyut! 140 ezer példányban adták el. Kezdő sportriporterek ilyenkor szokták a nagyon béna kérdést feltenni: gondolta volna, hogy ennyi Terézanyu éldegél az országban?

-  Azt sejtettem, hogy van valamilyen közös élmény. Tíz év újságírói munka alatt rengeteg emberrel beszéltem, és sokan kiöntötték nekem a lelküket. Mindebből és egyéb tapasztalatokból meg tudtam teremteni a figurát, de nem azért, hogy ezzel emberek azonosuljanak. Saját maga kelt életre, így született meg Terézanyu.

A film és a tetszési indexe

 - Az első részből film is készült, Kéki Katának tetszett a darab?

 - Hát nem igazán. Ott volt a félreértés, hogy a mondanivalót nem igazán sikerült visszaadni. Helyes, kedves vígjáték lett belőle, de úgy érzem, a könyv azért ennél több. Ugyanakkor a nézőszám azt mutatja, sokan szerették.

-  A pengésen, nagyon finom rezdülésekkel, utalásokkal megírt, lelki utazásról szóló könyv mennyire volt átültethető filmre?

 - A kötet szerkesztője, Szántó Erika a forgatókönyv-írás utolsó fázisába kapcsolódott be, nos, ő mondta, más eszközökkel természetesen megoldható lett volna. Átgondolt dramaturgiával, kevésbé a poénokra kihegyezve képi elemekkel is bemutatható lett volna a mögöttes tartalom. A könyv is vicces, de van benne csomó minden, ami megérinti és megnyitja az embereket. Nem csak a komikus dolgokra hegyeztem ki az Állítsátok meg Terézanyut!, sem pedig a folytatást. A drámától általában félnek az emberek, és sírni sem szeretnek. S azt hiszem, itt van a titok, hiszen mi mástól lenne katarzis, mint attól, hogy a könyv hol felemeli, hol elejti az olvasót, aki így kénytelen saját érzésein keresztül megélni a történetet. És itt jön az író, arra törekedtem, hogy egy pillanatra se engedjem az olvasók kezét a mélységek felett, még akkor sem, ha kemény témákat pendítek meg. És természetesen közben a humor és az önirónia a könyv kötőanyaga. Nem tudom, átjött-e mindez?

-  Elolvasva a könyvet, bátran állíthatom, igen, minden a maga helyén van. Mintha a Nesze neked, Terézanyu! cselekménye is arról szólna, hogyan kerül a főhősnő a helyére.

-  Igen, nagyon röviden és nagyon általánosan ezt mutatja be a könyv. Az én életem, akárcsak Kéki Katáé, arról szólt, hogy az első rész után fel kellett dolgoznom a sikert. Más kívülről nézni a hazai celebvilágot, és ismert emberként élni benne. Az ismertség nem normális állapot. Addig száz ismerősöd volt, utána már ismeretlenek is odamennek hozzád. Nekem csak jó élményeim vannak, de az a tény, hogy már nem egy vagy a  sok közül, azt is jelenti, hogy eltűnt a külvilágtól óvó pajzsod.

-  Lehet, hogy ez is kellett Kéki Kata fejlődéséhez.

- Terézanyunak a legfontosabb feladata, mondhatnám küldetése, hogy eljusson az érettség azon fokára, hogy felismerje, nem biztos, hogy a szerelembe esés vágya a legfontosabb. Jó dolog szerelmes kergebirkaként lebegni, de nem biztos, hogy erről szól az élet. Ugyanis a szerelem meglehetősen messze esik a stabilitástól. Lehet, hogy furcsán hangzik egy díszszinglinek kiáltott személytől, de például a gyerekvállaláshoz az kell, hogy egy nő érzelmileg abszolút stabil legyen. Ami persze nem zárja ki a szerelmet, de az már egy emberre korlátozódik. Persze, a könyvben nem tudjuk meg, hogy Kéki Kata végül hogyan választ.

 - Úgy emlékszem, azért csak kiderül, de nem lőjük le a poént, majd a nyájas olvasó kibogarássza magának a vonatkozó részeket. Kinek ajánlja a kötetet?

-  Elsősorban azoknak, akik Kéki Katához hasonlóan keresnek, kerestek, vagy ezután fognak keresni. És már szembesültek azzal, hogy hajlandóak magukat másoknak alárendelni csak azért, hogy szeressék őket.

 - Mit gondol, ez kicsi vagy nagy halmaz a nők között?

- Szerintem, elég nagy merítés, úgy gondolom. De olvassák el, ismerjenek magukra. Nevessenek sokat, és könnyezzék meg.

-  Hagyva Kéki Katát, Rácz Zsuzsáról tudható, hogy nem csak ír, hanem embereken segít hivatásszerűen.

- Igen, elvégeztem a megfelelő egyetemi szakot, profi segítő, supervisor lettem, embereknek segítek munkahelyi, magánéleti problémáik megoldásában.

-  Mint profi Terézanyu.

 Nagyon fontos és alapvető különbség a regényhőshöz képest, hogy a profi segítő nem megmenteni akarja az embereket. Terézanyu nem önzetlenül segített másokon, ha tudat alatt is, de valami viszonzást várt, és a végén mindig pofára esett. A hivatásos segítő szakma, pontos és betartandó szabályokkal. Úgy gondoltam, ha ez életem hajtóereje, akkor meg kell tanulnom,  és profin kell űznöm.

Névjegy:

Rácz Zsuzsa 1972-ben született Miskolcon. 1991-től szabadúszó újságíróként, illetve a Petőfi rádió külsőseként dolgozott. Volt píár-szakember, reklámszöveg-író, jelenleg szupervizor és coach. Első könyve 1998-ban jelent meg Kábítószeretet címmel. 2002-ben adta ki az Állítástok meg Teréz-anyut! könyvét, hatalmas sikerrel, a könyvből 140 ezer példányt adtak el, és film is készült belőle.  Rácz Zsuzsa férjével és kislányával él.   A szerkesztőségünknek adott videointerjúban szombathelyi kötődéseiről mesél.

Nézze meg Rácz Zsuzsa  videóüzenetét, amelyben Szombathelyről és Micimacsóról is mesél:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!