Kultúra

2016.09.09. 11:31

Nézegessen sok-sok fotót Faenza-ból! – Olaszországban mutatkozott be az őrségi fazekasság

Faenza, Magyarszombatfa – A világ legnagyobb fazekasmustráján volt vendég Albert Attila.

Bakos Ágnes

A fazekas az őrségi hagyományokat vitte Észak-Olaszországba. Rengeteg szakmai élménnyel érkezett haza és már biztos: portugál fazekas látogat Magyarszombatfára.

AZ EGÉSZ VILÁG

– Nagyon nagy élmény volt, majdnem háromszáz kiállító volt a rendezvényen. Indiából, Kínából, Japánból, Dél-Koreából és Európa szinte minden országából voltak – sorolta élménybeszámolójában Albert Attila.

– Ami kerámiában létezik, az minden ott volt – összegezte a nagyszabású rendezvényt. Az Argilla Italia 2016 háromnapos programra először kapott meghívást az Őrség fazekassága, Albert Attila személyében. A résztvevők megcsodálhatták és kicsit megismerhették a többi meghívott hagyományait és technikáit, szakmai titkait. És fontos kapcsolatok születhettek, például őrségi-portugál: – Sok fazekassal cseréltünk elérhetőséget, például egy portugál fazekas ígérte, hogy eljön Magyarszombatfára – mondta Albert Attila.

Faenza-ban, az európai kerámiavárosok szervezete programján nagy sikere volt az őrségi, kézi korongozott, népi jellegű fazekasságnak, már csak a ritkasága miatt is, hiszen Európában nincs már jelen az ilyen hagyományú kézművesség.

SZAKMA

– Sok újdonságot láttunk, a technológiákban például, amiket mondjuk, ismerünk, de olyan szintű kivitelezést láthattunk, amit eddig nem. Az anyagfelhasználás, a mázak alkalmazása, a különböző textúrák, mondhatom, hogy új dimenziót nyitott meg – mesélte a rendezvényről az őrségi résztvevő. És ez még csak a kezdet – szó szerint az első lépés, ugyanis aki meghívást kap erre a rendezvényre, az felkerül a szakma világtérképére.

– Jövőre Franciaországban lesz ennek a programnak a társrendezvénye, már jelezték, hogy érkezik a meghívó – mondta el Albert Attila. Két év múlva, az észak-olaszországi programon már a szakmai versenyekbe is benevez az őrségi résztvevő, az idei még csak „bemelegítő" részvétel volt. Nagyon pozitívan fogadták, dicsérték az őrségi munkákat. – Érdekes volt, hogy elvittem a használati kerámiakultúrát, arra számítottam, hogy kicsit idegen lesz, de a sütő- és főzőedényeket nagyon szerették – mondta a fazekas. Kiemelte: – Van létjogosultsága Faenzaban is az őrségi kerámiának, annak ellenére, hogy ott a díszfunkciót helyezik előtérbe, a művészeti szemléletmód a jellemző, nem a használati érték. A fazekas emlékeztetett a nagyon fontos kapcsolatra, miszerint az úgynevezett őrségi balos korongot írásos emlékek Faenzaból származtatják – volt tehát helye az őrségi munkáknak a világra szóló eseményen.

FOLYTATÁS

A rengeteg benyomást, tapasztalatot, szakmai titkot várhatóan egy szakmai előadáson foglalja össze Albert Attila. A beszámoló legvalószínűbb helye és ideje a jövő évi magyarszombatfai fazekasnapok lesznek. Az észak-olaszországi őrségi megjelenést a Vas Megyei Önkormányzat angol nyelvű megyei kiadványokkal támogatta, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület pedig a bemutatkozáshoz használt pavilonok kölcsönzésével járult hozzá a vasi sikerhez. Nem Albert Attila volt az egyetlen magyar résztvevő: Mezőkövesdről Fehér Tibor és Fehér Tiborné, Alsópáhokról Czibor Imre és Czibor Anikó vitte a munkáit és a tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!