Kultúra

2010.07.13. 10:08

No Thanx: Igyekeztünk változatos anyagot összerakni

Visszanézve az első koncertjeink felvételeit, valóban gáz volt az indulás, s nem csoda, hogy olyan sokan megtaláltak minket - kommentálja az együttest ért támadásokat Szekér Dávid, az elsőként indult hazai tinizenekar, a No Thanx gitárosa. A szombathelyi csapat ugyanakkor bízik benne, hogy az új énekessel sikerül átformálniuk a róluk alkotott képet.

Gyuricza Ferenc

A No Thanx 2006-ban alakult, s rögtön a tizenéves fiatalok, főlek a tinilányok egyik kedvenc zenekara lett. Az öttagú együttes ugyanakkor alaposan meg is osztotta a zenésztársadalmat, hiszen a tizenéves tagokból álló csapat körüli felhajtás, a mesterségesen gerjesztett emo-imidzs, illetve a koncerteken nyújtott nem túl meggyőző teljesítmény miatt sokak ellenszenvét is kivívták. A csapat két nagylemezt jelentetett meg első énekesével, Skrapits Erikkel, majd a mindig is más elképzeléseket dédelgető frontember úgy döntött, inkább saját pályafutását részesíti előnyben, s kivált a zenekarból.

- Nem volt egyszerű Erikkel, a három év alatt kiderült, hogy az útjaink teljesen más irányba tartanak - mondta Szekér Dávid, a zenekar gitárosa, s egyben vezetője. - Mi négyen mindig is a gitárcentrikus rockzenét kedveltük, Erik viszont a populáris irányt akarta megcélozni. Ez leginkább a feldolgozások kiválasztásánál okozott problémákat. Törvényszerű volt, hogy eljön az a pillanat, amikor már nem tudunk tovább együtt dolgozni. Erik bejelentette, hogy a saját karrierjével kíván foglalkozni, s fitness-edző szeretne lenni, ám közben tudtuk, hogy a saját szólólemezén dolgozik. Megbeszéltük, hogy miként kommunikáljuk le a történeteket, ezért is ért bennünket meglepetésként, hogy másnap már azt olvastuk az újságokban, hogy a No Thanx zenekar feloszlott. Már ez is rosszul esett, ám Erik utána elég sok további olyan nyilatkozatot tett, ami miatt nem zártuk a szívünkbe. Miután nagyon jóravaló gyereknek ismertük meg, arra is gondoltunk, talán a tévés műsorvezető barátnője volt rá ilyen hatással, hiszen ő volt az, aki kapcsolatai révén megpróbálta feljebb juttatni.

A csapat zenészei Erik kiválása után sem adták fel, keresték az új énekest, akit a kecskeméti Bihal Roland személyében találtak meg. Roli korábban jelentkezett a Megasztár című televíziós tehetségkutatóra, s a No Thanx tagjai az egyik szabadtéren zajló válogatáson figyeltek fel rá. Akkoriban még nem gondoltak közös munkára, Erik kiválása után azonban eszükbe jutott a tehetséges fiatalember.

- Egy közösségi portálon találtak rám, s mivel éppen a régi zenekarommal, az Angel Dust-tal játszottam Budapesten, a Dürer Kertben, eljöttek megnézni koncerten is - eleveníti fel az egymásra találás pillanatait az énekes. - Telefonszámot cseréltünk, illetve kértem két hét gondolkodási időt, aztán igent mondtam. Tulajdonképpen már az első közös próbán kiderült, hogy a régi No Thanx dalok is működnek velem, így azonnal hozzákezdtünk a dalírásnak, s egy hónappal később egy koncerten már be is dobtak a mélyvízbe.

- Már az első koncert után nagyon sokan odajöttek hozzánk, és gratuláltak - tette hozzá a gitáros Csánk Péter. - Nemcsak a szülők, hanem olyanok is, akiket előtte nem is ismertünk. Mindannyian azt mondták, végre egy énekhang, ami nem volt hamis. Azt is hozzátették, most hallották és értették a szövegeket is, teljesen pozitívak voltak a visszajelzések. 

A No Thanx alapító tagjai szerint a korai kritikák nemcsak a gyengébb teljesítmények érték őket, hanem abból az egyszerű tényből is fakadtak, hogy ők voltak az első kimondottan tinizenekar Magyarországon. Miután bebizonyosodott, hogy van igény hazánkban egy ilyen formációra, azonnal megtalálták őket az irigyek.

- Nem értettük, hogy miért és hogyan történt velünk mindez - emlékezett vissza Dávid. - Mi csak a zenével akartunk foglalkozni, hiszen egy szombathelyi zenekar nem is álmodhat nagyobb dologról, mint eljusson odáig, hogy lemeze jelenjen meg. Aztán azzal kellett szembesülnünk, hogy ránk aggatták az emo jelzőt, amit sosem éreztük magunkénak, majd jöttek a negatív kritikák. Visszanézve az első koncertjeink felvételeit, valóban gáz volt az indulás, s nem csoda, hogy olyan sokan megtaláltak minket, de akkor nagyon nehezen éltük meg a kritikákat. Nyilvánvaló, hogy senkinek nem esik jól, ha belegázolnak a lelkébe. Egy idő után aztán már másként néztünk a kritikákra, ha a koncert után odajött egy metal-os csávó, és azt mondta, hogy gyerekek, ez nagyon gáz volt, akkor úgy gondoltuk, biztosan látott olyat, ami miatt igaza van. Miután minden koncertet felvettünk, elkezdtük elemezgetni a hibáinkat. Folyamatosan gyakoroltunk, rengeteget stúdióztunk, s ma már úgy érezzük, hogy zenekarilag nagyon jól összeszoktunk. Végülis három év alatt 300 koncertet adtunk, vagyis a kellő rutint már biztosan megszereztük, a koncerteken tehát nem izgulunk.

Dávid azt is elmondta, nagyon kevés korrekt kritikát olvastak saját lemezeikről, de a korai éveket egyéb tévedések, elírások is jellemezték. Az egyik vezető hazai bulvárlap rögtön az együttes indulásakor négy évvel fiatalabbnak írta a tagokat, ez mérvadónak bizonyult, hiszen több sajtóorgánum is átvette. Miközben a magyar Tokio Hotel-nek nevezték őket, mindent megtettek azért, hogy bebizonyítsák: nem egynyári zenekar akarnak lenni.

Roland nem tagadja, eleinte ő is ellenérzéssel tekintett a No Thanx-re, hiszen zavarta, hogy a vele nagyjából egykorú szombathelyi srácoknak milyen gyorsan jött az országos ismertség, neki viszont folyamatosan küzdenie kellett az elismertségért saját zenekaraival. Most azonban ő s kapott egy lehetőséget, hogy bizonyítson, s ennek érdekében meg is tesz mindent.
- A februárra tervezett, de csak most megjelent Se kép, se hang című album 13 dalából hétnek a szövegét már én írtam - sorolta tovább az énekes. - Igyekeztünk változatos anyagot összerakni, két dalt effektezett énekhanggal vettünk fel, s van a lemezen olyan szám is, ami továbbra is a tiniket célozza meg. Ami újdonság: minden eddiginél erőteljesebb az alternatív hatás.

A most 22 esztendős Roli a No Thanx többi tagjához hasonlóan nagyon fiatalon kezdett el zenével foglalkozni, 15 éves kora óta folyamatosan tagja volt különböző zenekaroknak, több stílust is kipróbált. Az első csapata egy feldolgozás-zenekar volt, amivel a Blues Company, Deák Bill Gyula és a Hobo Blues Band előtt is felléptek. Később a pop, az electro és a heavy metal is hatással volt rá. Rendszeresen nézi a zenecsatornákat, folyamatosan próbálja nyomon követni az aktuális irányzatokat. A zenei sokszínűség a többiekre is jellemző, Miles Davis-től kezdve a black-metal zenekarokig mindent meghallgatnak.

 

A zenekar a lemez csúszása miatt a nyári szezonban viszonylag keveset koncertezik, de próbákat folyamatosan tartanak. Miután a csapat tagjai közül ketten, a dobos Varga Dániel és Csánk Péter Budapesten tanulnak, ezért a fővárost választották közös pontnak, ahova az énekes Kecskemétről, míg Szekér Dávid a basszusgitáros öccsével, Olivérrel Szombathelyről utazik fel rendszeresen. Mindez anyagilag is megterhelő, ám a zenekar a koncertezésből származó bevételeket e célra fordítja.

- Nyilván jobb lenne, ha mindenki egy helyen, Budapesten, vagy mondjuk Szombathelyen lenne, de ezt a helyzetet is tudjuk kezelni - tette hozzá még Szekér Dávid. - A Kossuth tér mellett találtunk egy olyan próbatermet, ahol minden rendelkezésünkre áll, így csak a gitárokat kell magunkkal vinnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!