Kultúra

2014.02.05. 17:15

Nyakunkon a Cudar világ

Az egészen biztos, hogy Mágnás Miska – Vas megyei gyerek, de tényleg! – is tiszteletét teszi a péntek esti premieren az Akacs Mihály utca 7-ben. Jön a Cudar világ: WSSz, Márkus Emília Terem, Czukor Balázs-rendezés.

Ölbei Lívia

Manapság gyakori kérdés, hogy miképpen őrizhető, vagyis folytatható, újítható meg a „hagyomány”. Ha azt mondjuk, hogy a Mágnás Miska című Szirmai Albert-operett alapján készült előadást nem a nagyszínpadon, hanem az emeleti kamarateremben játsszák, máris hagyománytörésről beszélhetünk. Közelebb jönnek a szereplők – és milyen jól teszik!

De inkább kezdjük ott, hogy Czukor Balázs és Khaled-Abdo Szaida dramaturg fogták, és átírták Bakonyi Károly Mágnás Miskáját – született egy új, minden értelemben kortárs darab. És ha abból indulunk ki, hogy az operett lényegileg habos-cukros-édes mese, akkor Czukor Balázs rendezése pont azt mutatja meg halálos pontossággal, hogy mi rejtőzik a vastag, föltörésre váró cukormáz alatt. Talán maga az élet? És maga a színház: a ruhacsere – vagyis a látszat és a való folyamatos körtánca – minden komédia alapja, most is kapunk belőle bőven. Lesz szerelem, féltékenység, érdekellentét és társadalmi lecke, miközben a megfelelő helyeken a híres slágerek is elhangzanak (a háttérben igazi zenészek, igazi hangszerek mellett, totálisan élőben).

Cudar világ. Marcsa: Alberti Zsófi. Miska: Kovács Gergely. Bemutató: a Márkus Emília Teremben (Fotó: Szendi Péter)

A grófi házaspárt Kelemen Zoltán és Bálint Éva (üdvözlet újra a színpadon, a gyerekek már nődögélnek) játssza. Rolla, a lányuk: Sodró Eliza. Baracs István, a megvesztegethetetlen építész: Kőmíves Csongor (a Meseboltból érkezett vendégként). Miska: Kovács Gergely. Marcsa: Alberti Zsófi. Pixi gróf: Kristóf Roland. Mixi gróf: Budai Dávid. Nagymama: Vlahovics Edit. Arctalan: Horváth Ákos. Továbbá: Avass Attila, Korponay Zsófi, Németh Gyöngyi, Schmidt Róbert, Papp-Ionescu Dóra. A díszletet Takács Lilla tervezte, a jelmeztervező Domokos Barbara, a zenei vezető Müller Péter. Korrepetitor: Falusi Anikó, a rendező munkatársa Kovács Nóra. A színlap szerint „ez nem hagyományos operett, sőt operett sem, sokkal inkább...”

Hogy akkor sokkal inkább mi, a péntek esti premieren kiderül. Biztonsági öveket bekapcsolni, nagy levegő, a visszaszámlálás megkezdődött: nyakunkon a frenetikus, borzongató, szórakoztató, cintányéros Cudar világ. Az angyalát. Úgy szeretnék boldog lenni. Hoppsza, Sári, hoppsza hó! Miska, te meg mit csinálsz? De hol lehet Eleméry Tasziló?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!