Kultúra

2009.09.02. 02:28

Nyílt levél a zeneoktatásért

Nyílt levél a szombathelyi közgyűlés képviselőihez: Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A kultúra területén a városban tevékenykedő valamennyi művészt, művészetoktató zenészt meghökkentett a hír: a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolát alapítványi típusba kívánják átsorolni.

Balla Emőke

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

A kultúra területén a városban tevékenykedő valamennyi művészt, művészetoktató zenészt meghökkentett a hír: a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolát alapítványi típusba kívánják átsorolni.

A hírre a szakma művészekre jellemző érzékenységgel reagált. Társulást hozott létre, melyben Szombathely város kulturális-művészeti életéért felelősséget érző személyek, szakmai és intézményvezetők - a város kulturális és oktatási bizottságával szoros együttműködésben - az értékes művészetoktatási és kulturális hagyományokhoz méltó, sikeres jövő létrehozásának elősegítését tűzik ki célul .

Mint a fent említett társulás korelnöke, valamint a szombathelyi zeneéletben éppen ötven éve tevékenykedő, a jövőért aggódó művész felhatalmazva érzem magam, hogy e gondolat elvetésére kérjem Önöket. Tudom, nem úri passzióból jutottak a fenti lépés mérlegelésére, hanem a kényszerű szükség vitte erre Önöket.

A Szombathely, a Nyugat királynője elnevezés jóval a két világháború előtt született meg, előrelátva azt, hogy e hely nem az ipar fellegvára, és fekvése kedvezőtlen a közlekedési főáramok szempontjából. Emlékszem, egy megyei főember a nyolcvanas években a könnyűipart jelölte ki Szombathely jövőjéül. Ennek volt ugyan némi múltja, de kurta jövője az ún. rendszerváltást csak néhány évvel élte túl. Ezeken a területeken történt kezdeményezések többnyire csak rövid távú ígéretek maradtak.

Mi marad hát?! Az oktatás és a művészet, melyeknek fejlődése a zeneiskola Csikasz Elemér által éppen 100 éve történt megalapítása óta szinte töretlen.

Az oktatás ugyan - finoman szólva - az 1949-es átstrukturálást még máig sem heverte ki. Az egyházi iskolák államosítása, a rendek megszüntetése, a magyar történelem átírása, az iskolarendszer szovjetesítése hatalmas sebeket ejtett. Ezek begyógyítására még nem látszik a megoldás.

A művészeti oktatás alsó, közép és felső foka egymással együttműködve képes egy város hivatásos intézményeinek alkotóbázisává lenni, ezt a célt szolgálja fent említett társulás, mely - szinte jelképesen - a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorhelyettesi irodájában jött létre, jelezve azt, hogy az intézmény készen áll az énekoktatás, a színészképzés és a képzőművészeti oktatás mellett a zenei felsőfokú képzést is a keblére ölelni.

Ha a középfokú művészképzést bizonytalanná teszik, a művészeti intézmények utánpótlását biztosító híd lényeges pillérét rogyasztják meg; nem is beszélve arról, hogy ma még az alapítványi útvonal bizonytalan.

Ebbe a középfokú művészetoktatási intézménybe Szombathelyről, a megyéből (főleg a város vonzáskörzetéből) és Zalából jönnek a tanulók. A szülők nagy része nagycsaládos, foglalkozásukra nézve orvos, pedagógus, muzsikus, szakmunkás. Az alapítványi tandíj legtöbbjük számára megfizethetetlen volna.

Az intézmény országos, sőt nemzetközi megítélése kiváló! Szívesen veszik fel az itt végzetteket a főiskolák, egyetemek (Budapest, Pécs, Grác, Bécs). Az ott végzettek legjavát az ottani zenekarok válogatják ki, nagyon nehezen lehet hazahívni őket. Ha megindul a Savaria Egyetemen a hangszeres fakultás, mi válogathatjuk ki a javát.

Képviselő Hölgyek és Urak! Ennyit gondjainkról. Úgy érzem, művészeti iskolánk, szimfonikus zenekarunk, régizene-együtteseink és immár színházunk sokat vállal abból, hogy a Nyugat királynője megtisztelő címke ismét felragasztható legyen és hiteles maradjon.

Petró János

A magam részéről a levél teljes egészével egyetértek, támogatom szerzőjét.:

Cholnoky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!