Kultúra

2010.06.16. 15:04

Nyilvános lesz a rektorok fizetése

Napokon belül közzéteszi honlapján a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma az egyetemi és főiskolai rektorok fizetését.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere egy kérdésre válaszolva a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a napokban kapták meg a Magyar Rektori Konferencia levelét, amelyben a testület kérte, tegyék közzé a minisztérium honlapján az egyetemi, főiskolai rektorok fizetését. A tárcavezető közölte: a kérésnek napokon belül eleget tesznek.

Az ügy előzménye: Fővárosi Ítélőtábla május 27-i jogerős ítélete megállapította, hogy a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak a fizetése közérdekből nyilvános személyes adatnak minősül, ezért azok nyilvánosságra hozandók.

Bodoky Tamás, az Index újságírója indította a pert a közérdekű adatok kiadásáért a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen. Az újságíró 30 egyetemtől próbálta sikertelenül megtudni a rektorok jövedelmét. Az elutasító válasz a rektori konferenciától érkezett: álláspontjuk szerint e fizetések nem nyilvánosak.

A Magyar Rektori Konferencia június elején a honlapján összeállítást tett közzé a rektorokra vonatkozó fizetési kategóriákat és egyes juttatásokat felsoroló, a különböző jogszabályokban rögzített szempontokról. Akkor a rektori konferencia azt hangsúlyozta: bár az ítélet csak a Szent István Egyetemre vonatkozóan tartalmaz kötelezést, az állami fenntartású felsőoktatási intézmények rektorai úgy döntöttek, hogy figyelemmel az ítélet rendelkező részére - hasonlóan a kötelezett intézményhez - meghatározott összeállítás szerinti szerkezetben hozzák nyilvánosságra a rektorok tisztségük gyakorlásával összefüggő juttatásait. 

Utaltak arra is, hogy a felsőoktatásról szóló törvény szerint az állami felsőoktatási intézmény esetén a fenntartó az intézmény gazdasági tanácsa javaslatára határozza meg a rektor juttatásait; a javaslatot a rektor érintettsége okán az intézmény gazdasági és műszaki főigazgatója vagy igazgatója készíti elő. Az intézmény gazdasági tanácsa a rektor távollétében dönt a juttatás mértékéről, megállapítva, hogy annak mekkora hányada fedezendő az állami támogatásból és mekkora az intézményi saját bevételi forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!