Kultúra

2014.01.20. 16:35

Öngyilkos lett Latinovits?

Vasvár - Öngyilkos lett-e Latinovits Zoltán vagy baleset áldozata? - ezt kutatta és írta meg (I)gazság és lehetőség között című könyvében Tarics Péter, amelyet a Nagy Gáspár Kulturális központban mutattak be szombaton.

Merklin Tímea

Tarics Péter gyerekkora óta rajongója Latinovits Zoltánnak, elsősorban versmondása miatt (a szerző maga is versmondó előadóművész 30 éve), de nagy tisztelettel van iránta a magyar színháztörténetben betöltött szerepe miatt is. Latinovitsot a ma embere inkább filmszínészként ismeri, minthogy 45 játékfilmben szerepelt. A könyvbemutatón Gergye Rezső felolvasta Nagy Gáspár Latinovitsról írott versét, ami Balatonszemesen a színész sírja mellett fába van vésve.

– Latinovits életének és halálának megítélésében nincs középút, csak szélsőségek vannak. Ez a kor hibája is. Ő egy gyorsan égő, nagy tehetségű színész volt, számára a szerep sosem ért véget a színpadon, a lelki töltet a színházon kívül is tartott. Emiatt sok konfliktusa volt, főleg tehetségtelen emberekkel – mondta Tarics Péter a könyvbemutatón. – A 90-es évek derekára gyűlt össze az első anyagom róla, akkor jelent meg az első könyvem. Tovább kutattam. Megvizsgáltam a rendőrségi és a vasúti dokumentumokat, amiket megszereztem, felkerestem a szemtanúkat. Kriminalisztikai szempontokat érvényesítettem. Megkérdeztem például azt a hölgyet, aki állította, hogy száz méterről látta: Latinovits „öngyilkossági szándékkal" vetette magát a vonat elé – miért mondta ezt? Azt felelte, nem akarta, hogy a mozdonyvezetőnek baja essék. Megkérdeztem a ma 64 éves mozdonyvezetőt, akit addig nem kérdezett senki. Elmesélte, mit látott. Leírtam, autorizáltattam vele a szöveget, benne van ebben a könyvben. A férfi akkor 29 éves volt, az volt az első gázolása.

Tarics Péter már 29 éve foglalkozik Latinovits Zoltán életével, 17 éve a halála körülményeivel. Fotó: Szendi Péter

Mi történt 1976. június 4-én? Latinovits át akart menni a vasúti átjárón, látta a vonatot, megállt. Elmélázott. Beszippantotta a torló nyomás, amit érezhetünk akkor is, ha egy kamiont megelőzünk vagy ha a metró befut (ezért nem szabad belépni a folyosó szélén kimért 90 centiméter széles sávba). A mozdony hátuljának korlátja elcsapta Latinovits fejét, eldeformálta, a bazaltkövekre, a vonat alá sodorta a testet. Mikor a vonat megállt, a színész a negyedik kocsi alatt feküdt. A lépcső eltörte a bal kezét és a jobb lábát. Nyolc perc alatt meghalt. A mentő a siófoki kórházba akarta vinni, de már nem volt értelme. A helyi halottasházba szállították, ahol másnap felboncolták. A boncoláson négy újságíró is jelen volt, vajon mit kerestek ott, hogy kerültek oda?

Tarics Péter úgy véli, a hatalomnak állt érdekében, hogy a halált öngyilkosságként könyveljék el, hogy ne kelljen további vizsgálatot folytatni, le lehessen zárni az ügyet. A hírek is átalakultak két nap alatt: 1976. június 6-án már öngyilkosságról írtak az újságok. Ruttkai Éva verziója az volt, hogy fel akart ugrani a vonatra, mint gyerekkorában, amikor sokszor játszottak ilyet. Csakhogy – Tarics Péter szerint – a gyerekkori csínyeket a kanyarban megálló tehervonatra felugorva követték el. 46 évesen Latinovitsnak már nem volt ugrálhatnékja. 75-80 évesnek látszott a szervezete, mikor felboncolták. 10 éven belül meghalt volna, a szíve legfeljebb addig bírta volna, ha nincs ez a baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!