Kultúra

2011.06.29. 11:43

Örökség, érték két határon át: kutatótáborok, néptánccsoportok, zenészek

Múltunk közös értékei - Élő örökségünk címmel tartottak rendezvényt szerdán a megyeházán. Vas és Zala megye, valamint a szlovéniai magyarok szakemberei találkoztak.

Kozma Gábor

Kapiller Sarolta, a vasi önkormányzat titkárságvezetője köszöntötte a szakmai tanácskozás résztvevőit, közte  muravidéki magyarokat, zalaikat és vasi kulturális egyesületek vezetőit. A téma Múltunk közös értékei - Élő örökségünk című pályázati projekt összefoglalása és bemutatása volt.
 
A két megye és a szlovéniai magyarság kulturális együttműködése széleskörű. Szinte minden területre kihat, egyezmények is szabályozzák. A fejlődés egyenes ívű, ami azt jelenti, hogy mára valósággal szétfeszítette az önkormányzati kereteket. Vagyis egyre több intézmény, csoportosulás, vállalkozás kapcsolódik a programhoz. Lendva, mint a muravidéki magyarság központja, számos nívós rendezvényt tudhat magáénak, ezeket  Vas megye is támogatta. A közös kiállítások, koncertek, könyvbemutatók mellett művészeti csoportok lépnek fel kölcsönösen,  kutatótáborokat, továbbképzéseket szerveznek.

Kutszegi István kordinátor, aki nyugdíjazása előtt e terület gazdája volt, elmondta: a több éve futó projektet folyamatában kell szemlélni.
 
- A határon átnyúló partnerség mára beérett, megszilárdult és fontos értékeket teremtett. Nagyon sokrétű a szerkezet, mindhárom partnernek adott a reszortja - fogalmazott a szakember, majd szólt a konkrétumokról is.
 
- A nyertes pályázat révén indultak el fontos programok, valósulhatott meg a nagy négyes: a műhely, a kaptár, a magvető és a kirakat. A műhely gyűjtőnév a közösség megteremtését, a táborozások megvalósítását takarja. A  kaptár a kutatásokról szól, a magvető a terjesztésről, a kirakat a kiadványokról.

A tanácskozáson szóltak az egyes programokról, közte a csödei népi bútorfestő táborról, a levéltári kutatótáborokról, Zala György szobrainak másolatkészítéséről, a Parais István vezette mozdulatiskoláról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!