Kultúra

2017.08.18. 15:20

Papp Tímea keze alatt lelke van a köveknek

VASVÁR - Azonnal felismertem az alkotót a fesztiválkavalkád résztvevői közül, amint a Kolostorkertbe léptem. Papp Tímea épp kavicsokat gyűjtött az ódon kőfalak közt, a szabad térben. Ott rendeztek számára alkalmi tárlatot.

Pogács Mónika

- Interneten nézegettem néhány éve és ott láttam először kavicsokból készült képet. Megtetszett, próbálgattam, egyre bonyolultabb munkákat sikerült készítenem - mesélte a kezdetekről. A másnak jelentéktelen kavicsban a szépség felfedezésének képessége azonban már jóval korábban kezdődött nála. - Gyermekkorom óta gyűjtögettem kavicsot. A Tisza- és a Duna-parton rengeteget szedtem. Ebből volt már egy hatalmas gyűjteményem. Jó alapja volt a későbbi képkészítésnek - mondta Tímea.

Tengeri kavicsot viszont hiába kerestem a mozaikokban.

Papp Tímea mindegyik kavicsképét megmutatta.  Nem ritka, hogy több hetet is igénybe vesz egy  ilyen munka elkészítése: meg kell találni a meg-  felelő alapanyagot, a kavicsokat szó szerint úton-  útfélen keresi. Aztán ki kell dolgozni a tökéletes  illesztéseket a kőalkotásoknál

- Tengeri kavicsom eddig nem volt. Most készülünk oda. Nagyobb kocsival megyünk és remélem, így már tenger mosta, alakította alapanyagom is lesz.

Mert kavicsból soha sem elég. Ugyanis egy-egy kép legapróbb és legnagyobb alkotóelemeit is kivétel nélkül ilyen formás kőelemek alkotják. Nincs helyettesítő anyag, más megoldás. Nem egyszerű művelet a keresés. Van, hogy látszólag megvan egy hiányzó kis kéz. Az arányok, a kézfej nagysága is épp ideális. De ha egy szükséges jobb helyett bal kart formál, félre kell tenni egy legközelebbi alkalomra. - Minden képem egyedi. Még egyszer nem lehet megcsinálni ugyanazt - hangsúlyozta Tímea. Az alapkavics van meg mindig először, abból jön az ötlet, a köré épít tovább. Erre példát is mutatott: a képen tengeri vitorlás a távolban, a parton integető hölgy, kőszoknyáját a szellő fújja. - Ez a szoknya volt az első uszadékfa, amit képhez használtam. E köré jött a többi kő, kavics, így készült el a munka - magyarázta. A képekben az is szerethető, hogy azok nem elvontak. Minden konkrét, egyértelmű.

Történetek, hangulatok sorakoznak a fenyőfára vagy ragasztott fára applikált felületeken. Mégis több mindez, mint egy egyszerű kézműves foglalkozás, hobbi végeredménye. Élet, hangulat, művészet van benne. A munkák zöme ember-alakokat ábrázol: sétáló párokat, tenger mellett szemlélődőt, padon ülőt.

Az alkotó szívesen örökíti meg kisállatait is

Úgy látszik, a kavicsok sokasága humanoid. - Igen, sok formát találok, mely emberalakra, fejre, testrészekre emlékeztet. És az öltözetekből is változatos formák vannak. Van már kiskabát, pulcsi kigyűjtve. Legközelebb egy olyan képet készítek majd, melynek alapja egy kötött pulcsi lesz, ami természetesen kavicsból van - avatott be a motívumok keresésének titkaiba az alkotó. - A munkaóra két nap, de akár egy hét is lehet. Van, hogy hetekig dolgozom a képeken.

A rideg kövekből meghitt terek, enteriőrök, köztéri lámpa által megvilágított mediterrán utcák, villanyfényben sétáló párok, padon pihenő álmodozók finom világa rajzolódik ki.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!