Kultúra

2009.06.18. 02:27

Pásti József színészi díjat kapott a Szerenádért

Ikervár - A XIX. Moson Megye Színjátszó Találkozóra Mrozek: Szerenád című darabját vitte az Ikervári Rába(p)ART Társulat. A zsűri a Rókát alakító szereplőnek, Pásti Józsefnek színészi díjat adományozott.

Merklin Tímea

Ebben az évben Slavomir Mrozek: Szerenád című abszurd, egzisztencialista drámáját állították színpadra, s ezzel a közönség tetszését, de a zsűri elismerését is sikerült kivívni. A darabban a ravasz Róka és az öntelt Kakas kerül szembe egymással, mégsem mesejáték. Mrozek állatfigurákat visz színpadra, de darabja nem mese, nincs benne didaktikus célzat, sőt az allegorikus rendet a feje tetejére állítja. A Róka például láthatólag (és jól láttatott módon) egy mesefigura bőrébe bújt ember, a kellékek is elidegenítik a rókaságtól, mintsem azonosítják vele. A szereplő csak úgy a hátára dobva hordja a rókára utaló rekvizítumot.

A bohózati elemeket felhasználó darab a csalafintaság és az ármány témáját a férfi- nő kapcsolat lélektani mezejére viszi.

Mrozeknek, az irodalmi groteszk egyik legkiválóbb képviselőjének négy olyan egyfelvonásosa van, amelyekben állatfigurákra írt drámai szituációkat. A Szerenádot az ikerváriak a következő szereposztásban játszották: Kakas: Szőke Zoltán, Szőke tyúk: Kiss Evelin, Barna tyúk: Pástiné Berzlánovich Gabriella, Vörös tyúk: Hegedűs Zoltánné, Róka: Pásti József. Rendezte: Pásti József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!