Kultúra

2010.06.23. 10:16

Portréfilm Keleti Ágnesről

Fried Erika rendezőnő készíti a filmet a magyar tornasport legeredményesebb versenyzőjéről, az ötszörös olimpiai bajnokról, a Nemzet Sportolójáról.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tornásznő 1921. január 9-én született Budapesten, zsidó család gyermekeként. Klein Ágnes néven látta meg a napvilágot, amelyet Keletire magyarosítottak a náci uralom elején.
Saját bevallása szerint csellista szeretett volna lenni, ám a háború alatt el kellett adnia hangszerét. Ezután fordult - édesapja hatására - a sport, s ezen belül a torna felé.

Teljes odaadással a tornának élni csak a londoni olimpia előtt két évvel kezdett, hiszen addig (hogy meg tudjanak élni édesanyjával és nővérével) szűcssegédként és cselédként is dolgozott, vagy éppen szenet hordott élelemért cserébe.

1940-ben zsidó származása miatt kimaradt a válogatott csapatból, de nem adta fel,  és az 1948-as nyári olimpiai játékokon a már nemzetünket képviselte. (Tagja volt a csapatnak, de ezen az olimpián nem versenyezhetett sérülése miatt.)

A melbourne-i olimpiáról nem tért haza, nővérénél maradt Ausztráliában. Néhány év múlva - a felfedezőjének tartott Drückstein Zoltán invitálására - Izraelbe költözött.
Itt megtalálta számítását: férjhez ment Bíró Róberthez, a tornászok vezetője valamint az ottani főiskola tanszékvezetője lett.

A kalandos életű, 89 éves tornásznő életét bemutató portréfilm várhatóan a következő évben készül majd el, s kerül a nagyközönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!