Kultúra

2012.07.03. 19:19

Próbál a várszínház Kőszegen

Kőszeg - A 30 éves várszínház biztosra megy, amikor Goldoni Chioggiai csetepatéját tűzi műsorra: nyár, nyüzsgő halászfalu, andalító zene... És persze olyan színésznévsor – plusz Znamenák István rendező – , hogy a tíz ujjunkat megnyalhatjuk utána. Próbát néztünk.

Ölbei Lívia

A színlap is azt ígéri, hogy „Goldoni-komédia sok zenével”, úgyhogy nem csodálkozunk, amikor a Brenner-udvarhoz közeledve (közben százegyedszer is elnyomva egy sóhajtást, hogy istenem, ez a Kőszeg milyen szép) azt halljuk, hogy készülődik a zenekar, és valami búgó férfiahang versenyre kel az éppen aktuális kőszegi harangzúgással: „Szemedben könnyek, haragszol rám...” A régi sláger egyrészt jól megfér a még régebbi, viszont annál virgoncabb Goldonival, másrészt nosztalgikusan megremegteti a forró levegőt, szerelemről, konfliktusról, a békülés ígértéről beszél. Vagyis máris benne vagyunk a játék kellős közepében: a Chioggiai csetepaté csapata Znamenák István vezetésével próbál.

A hangulat és a hőmérséklet igazán mediterrán (Kőszeg mint halászfalu), és ha az üvegkék égre nézünk, mintha a végtelen tengert látnánk. De úgyis az a legfontosabb, hogy a színpadon mi történik: hogy ott vajon megteremtődik-e a semmi mással össze nem téveszthető, önmagáért jótálló világ. A Brenner-színpadon díszlet még nincs, de a világ már alakul.

A próba állása szerint, úgy tűnik, a csetepatén már túl vagyunk, most következhet a béketárgyalás: „Itt ülök, másként nem tehetek”, mondja Hevér Gábor talányosan a Vicenzo nevű halász szerepében, és ez az apró megjegyzés (a híres Luther- mondat parafrázisában) megint megnyit egy titkos ajtót: játszani hív – a szabadság szigorú szabályaival. A Goldoni- komédia egyetlen nem chioggiai (lásd! kőszegi, nem kőszegi) szereplőjét, Isidoro büntetőbírósági jegyzőt Epres Attila játssza: „(...) Mert én mindenkihez jó vagyok, a nőkhöz meg éppenséggel olyan, mint egy falatka marcipán.” Hogy ezek most jó – vagy rossz kilátások, azt nehéz volna megmondani. (Kinek hogy.) Mindenesetre a forróságban adódik egy kis borzongás, egy kis megvesztegetési kísérlet, egy kis... Epres-édeskesernyés marcipán. Jegyző el, Vicenzo marad.

Közben a színfalak mögött már (csicseregve) készülődnek azok a csodálatos, felvágott nyelvű, pletykás, szeretnivaló chioggiai nők: Pogány Judit, Nagy Mari, Bánfalvi Eszter, Parti Nóra, Szilágyi Csenge. Amikor Kovács Zsolt vezetésével bemasíroznak a színre, egy pillanatra tényleg megáll a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!