Kultúra

2012.07.21. 06:07

Rába-parti zenefolyam - Elvis feltámadt, mások meg lyukat vágtak a kádba

Körmend - A PUF és a Kiscsillag fényesen csillogott, szombaton és vasárnap pedig újabb és újabb zenekarok villantanak várhatóan szintén nagyot az AlteRába népes közönsége előtt.

Kiss Tamás

Kezdjük azzal, hogy az AlterRába szervezői a minőség és a sokszínűség jegyében idén is jó érzékkel válogatták össze a fellépő zenekarokat... De nem, mégse ezzel indítsunk, hanem azzal, hogy a rendezők jó érzékkel idén nulladik napot is a programba iktattak, s így már szerdán tinédzserek százai szállták meg a Rába-parti koncerthelyet. A sátorban előbb a Barbárfivérek osztották az igét, majd a Hősöket avatták zenei ikonná a fiatalok. A családi hangulat aztán csütörtökön lett igazán teljessé, amikor is a tinédzserek szülei is megjelentek, s persze még többen a 20-as és 30-as korosztályból is kíváncsiak voltak arra, hogy mit is kínál számu(n)kra a vasi Woodstock. És az első napok tapasztalatai alapján írjuk is ide gyorsan, hogy a Rába-parti buli az előző években megszokott mederben folyt: a zenekarok pörgős fesztiválprogramokat nyomtak, az italok hőmérséklete megfelelő volt, ráadásul a hasonló össznépi megmozdulásokhoz képest az árak is barátiak. (E sorok írójának a csütörtöki nappal egyetlen problémája akadt: a baráti körében nem talált olyan balekot, aki száraz torokkal akarta volna megúszni a körmendi kiruccanást...)

Ezek után - távirati stílusban - néhány szó a zenekarokról. Annál is inkább, mert a Zaporozsec és a Firkin is remekül kiszolgálta a közönségét, a Pál Utcai Fiúktól pedig (miközben a következő fellépő Kiscsillag mikrobuszával Lovasi András frontember, ez esetben sofőr, lavírozgatott a népek között) az egybegyűltek megtudhatták, hogy a "Nagy Szigetről elköltözött a szerelem a Kis Szigetre, Európából Amerikába, Amerikából Afrikába, Afrikából Ázsiába, valaki megtalálta". Leskovics Gábor persze arról is énekelt, hogy "nem lesz már győzelem", holott a közönség nagyon is sokat nyert azzal, hogy ráadásként a zenekar a Bál című örökbecsűt is eljátszotta. A folytatásban a kis színpadon Ed Philips jó fél órára feltámasztotta Elvist, majd a "világhírű" Kiscsillagot zárta örökre a szívébe a közönség.

"Ha én lennék a szerelmed", énekelte Lovasi, hogy a nagy ugrálásban azért  párok is egymásra találhassanak, mindent összevetve: a koncerten nagyon jó volt a Menetszél, a hangulat pedig kimondottan: Sirály!  Csütörtökről nagyjából "idáig tudom a történetet", a pénteki napról pedig itt és most annyit, hogy a kozmosz alkotóerőit megtestesítő Deev & Szabó Ferenc Társaság után a formabontó Barabontót is bírta a nagyérdemű, amely a Mennyország kapujában az Intim Torna Illegállal vágott lyukat a kádba. A Heaven Street Seven bizonyította, hogy továbbra is nagyon "krézi", Péterfy Bori (& Love Band) már lapzártánk után vámpírkodott, s nézett mélyen a szemekbe, befejezésül pedig a Road keményítette tovább a hangulatot.

A cikknek itt a vége, az AlteRába viszont még vasárnap is tart. Akinek van füle a hallásra és kedve a lazításra: hajrá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!