Kultúra

2009.06.15. 02:29

Radnóti-esttel indul a Kőszegi Várszínház idei szezonja

Kőszeg - Június 18-án Radnóti-esttel indul a Kőszegi Várszínház idei szezonja - aztán augusztusig nem lesz megállás. Rendkívül sokszínű - és kifejezetten minőségi - programot kínál a közönségnek a Jurisics-vár.

Vas Népe

A megjegyzésre, miszerint a Kőszegi Várszínház kínálatán szerencsére egyáltalán nem látni a válság jeleit (sőt), Pócza Zoltán úgy reagál, hogy az offenzíva híve vagyok, azt tartom, hogy válságos időkben főleg nem szabad visszavonulót fújni. A programkínálat bőségén túl az idén különösen nagy figyelmet fordítottunk a minőségre, amely egyre fontosabb szerepet játszik a pályázati sikerekben is .

Ami a várszínház anyagi kondícióit illeti: a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai között - pályázati alapon szétosztható - minisztériumi keretből az idén 15 millió forinthoz jutott a mezőnyben kicsi, de erős típusú Kőszegi Várszínház. (Tavaly ez az összeg 9 millió forint volt, az idén viszont maga a keretösszeg is emelkedett: 300-ról 400 millióra.) A Nemzeti Kulturális Alap kiemelt kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatán 7 milliót nyert Kőszeg, az NKA szabadtéri színházaknak kiírt pályázata 700 ezer forintot hozott. Mindezeken kívül miniszteri támogatásban is reménykedünk, akkor lélegeznénk föl igazán , mondja Pócza Zoltán, hozzátéve, hogy az is örömmel tölti el: a rossz anyagi helyzetben lévő kőszegi önkormányzat ugyan nem emelte, de nem is csökkentette a várszínháznak szánt támogatást. A kiszámíthatóság Kőszegen különösen fontos (volna), hiszen itt - a költségvetés arányait tekint-ve - néhány milliós hiány is erősen átrendezheti a programot.

A frissen életbe lépett elő-adó-művészeti törvény elő-írásai nem változtattak a Kőszegi Várszínház státusán. Pócza Zoltán úgy látja, hogy a törvényi keretek ugyan már megvannak annak a mechanizmusnak a működtetéséhez, amely garantálja, hogy a minőség, a kipróbált, bizonyított szakmaiság jusson hosszú távú, biztonságos, kiszámítható támogatáshoz - és adott esetben mondjuk ne a politikai széljárás befolyásolja a döntéseket -, de gyakorlatilag van még mit tenni ez ügyben is.

Ami ebben a pillanatban biztos: Indulunk, készülünk, várjuk a közönséget. Elsőként mindjárt Bálint András Radnóti-estjével, természetesen a költő születésének centenáriuma alkalmából. Aki magyarságról, nemzetről gondolkodik, föltétlenül ismernie kell Radnóti költészetét. Megdöbbentő élmény. A Haydn-évforduló sem maradhat az idén említés és ünneplés nélkül: a kőszegi Haydn Vonósnégyes július 5-én ad nálunk koncertet.

Itt és most lehetetlen fölsorolni a teljes programot, de a töredékét is. Lesz kortárs tánc, kortárs színház, operett, koncertek és vendégelőadások. A Radnóti-estet követő napokban utcaszínházi elő-adások vezetik föl a nyári szezont. A végén pedig eljön János vitéz is. Makrancos és minőségi: Válságos időkben főleg nem szabad visszavonulót fújni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!