Kultúra

2009.05.18. 02:29

Rózsaszín pomponmesék

Szombathely - Az Álom.net című magyar tinifilmet a Savaria mozi még május 20-áig vetíti. A rózsaszín pomponmese részben bevon minket e korosztály világába, részben pedig távol tart, hiszen erős túlzások vannak benne a mai, hazai realitásokhoz képest.

Garai Antal 'Atom'

- Több internetes fórumon és oldalon elég vegyes kritikákat olvashatunk a filmről. Ezekből mi csapódik le önben? Hogyan érinti egy-egy sértő vagy negatív kritika?

- Ezeket az úgynevezett kritikákat, amiket inkább neveznék véleményeknek, olyan embereknek kéne írniuk, akik értenek a filmekhez. Tudvalevő, hogy sikk negatívan reagálni egy pozitívnak hirdetett dologra, legyen az film vagy bármi más, ugyanis annál több az internetes kattintás. Számomra egyébként még ezekben a véleményekben is van pozitív mondanivaló.

- Sokan hasonlítják a film főszerep-lőjét, Labancz Lillát Oroszlán Szonjához. Van ennek alapja?

- Csak azért, mert Oroszlán Szonja szőke, és alakított már többször butuska lányokat szerepeiben, még nem jelenti azt, hogy a következő szőke színésznő hasonló karakterrel rá akarna hasonlítani. Lilla és Szonja teljesen más, teljesen különböző egyéniség. Egyébként Lillával nagyon jó volt együtt dolgozni.

- A filmben játszó színészek többségében fiatalok, amatőr színészek, ez egyes esetekben a film végéig érezhető is. Milyen volt az amatőr színészekkel együtt dolgozni? Voltak nehézségek?

- Végig jól szórakoztunk, jó hangulatban telt a forgatás. Mindennapra jutott valami kis bohóság, törekedtem arra, hogy laza legyen a közös munka, így nem voltak merevek a szereplők. Persze amikor kellett, akkor mindig oldottam kicsit a hangulatot, ha pedig úgy kívánta a szituáció, akkor odacsaptam keményen közéjük. Néha kicsit sokat buliztak a forgatások után, és elszabadult a pokol.

- A filmet megnézve nekünk kicsit amerikás lett a sztori, a pomponlányokkal és a drága autókkal furikázó gimnazistákkal. Nem félt attól, hogy kicsit műanyag-nak hat?

- Szerintem elég valós lett. Ha valaki azt mondja, hogy ez túl amerikai, annak csak örülök. Magyar film, magyar stábbal, dicsőség, hogy ezt megvalósítottuk. Igen is van Magyarországon sok pom-ponlány, vannak jó autók, létezik ez a környezet, amit megörökítettünk. A filmet már Amerikába is berendelték , viszik Cannes-ba is a világszintű filmpiacra, van rá érdeklődés, más is lát benne fantáziát. Úgy érzem, megfeleltünk a kihívásnak, szórakoztatni akartunk, és ez sikerült is.

- Ön az Amerikai Filmintézetben (AFI) szerezte meg operatőri diplomáját. Mennyiben más az amerikai filmezés, illetve milyen az átjárhatóság az operatőri munka és a rendezőség közt?

- Az amerikaival szemben nálunk a negativizmus erős, mert az könnyű. A magyar filmgyártást jobban kéne segíteni a médiának, a moziknak és a forgalmazóknak, jobban előtérbe kéne helyezni filmjeinket. Példaképpen: a cseheknél egy cseh filmet egymillió ember néz meg, nálunk már tapsot érdemel a 100 ezer néző. Az, hogy én operatőri diplomát szereztem, még nem hiúsította meg azt az álmomat, miszerint mindig is rendező akartam lenni. Szerintem fontos és jó dolog az, hogy ha egy rendező tudja, hogy milyen operatőri beállítások vannak és mi van a képen, így meg tudja valósítani azt, amit láttatni akar.

- Az Álom.net afféle közönségfilm, nagy marketinggel, premierekkel, díszbemutatókkal. Mennyi esélye van egy kisebb költségvetésű művészfilmnek az ilyen közönségfilmek mellett?

- Szigorú értelemben véve vannak művészfilmek, de egy film nem attól lesz művészi, hogy kevesen nézik meg. Szerintem, van jó és van rossz film. Magyarországon művészet összehozni egy filmet, ilyen értelemben minden magyar film művészfilm. Én boldog vagyok, hogy sikerült összehozni az Álom.netet, a tavasz sikerfilmjét. A Magyar Mozgókép Közalapítvány nem támogatott minket, állami segítség nélkül pedig nehéz forgatni, ugyanis a spórolás hamar meglátszik a vásznon. Emellett a mozik nézőszámának csökkenése is egyre nehezebbé teszi azt, hogy egy-egy magyar film sikeres legyen.

- Hogyan lett az Álom.net a tavasz sikerfilmje? A plakátokon már a bemutató előtt ezt a szlogent olvashattuk.

- Miért, nem ez a tavasz sikerfilmje? Úgy tudom, hogy nincs másik. Egyébként ez elsősorban nekünk siker, hogy képesek voltunk elkészíteni. A film végén ki is írtuk, hogy sokan ellene voltak a filmnek, de megvalósítottuk. Ezen a filmen dolgozott körülbelül 200 ember, így hát nekünk biztosan ez a tavasz sikerfilmje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!