Hagyományok

2019.11.08. 15:34

Sikerrel zárult a Muzsikáló Magyarország idei programja

Csaknem 200 pályázat érkezett az országból a programra.

Fekete Péter

Forrás: MTI

Sikerrel zárult a Muzsikáló Magyarország 2019 program; több mint 50 zenekar, több mint 250 zenész tudott a szezont követő időszakban is munkában maradni, tudását az idegenforgalom erősítésére felhasználni

hangzott el a hagyományos éttermi cigányzene népszerűsítését célzó projekt programzáró sajtótájékoztatóján pénteken.

Minden erőmmel azon leszek, hogy ez a program folytatódjék, a jövő évben is meg tudjuk hirdetni

fogalmazott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Mint elhangzott, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Magyarország 2019 címmel meghirdetett pályázata eredményeként 52 magyarországi vidéki és budapesti vendéglátó egység számára biztosította cigányzenekar foglalkoztatását. A harmadik alkalommal meghirdetett program az idén augusztus 1. és november 2. között valósult meg, célja a hagyományos cigányzene támogatása és népszerűsítése volt. A cigányzenészek számára szakmai és anyagi elismertséget jelent a program, hiszen hivatásukat gyakorolhatják, és az év három hónapjában rendszeres bevételhez juthatnak.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a cigányzenéről és a falusi népzenéről szólva arról beszélt, hogy a Hagyományok Házában arra tettek sikeres kísérletet, hogy ezt a két irányzatot engedjék összenőni, hiszen ezek összetartoznak. Nem a hangszer-összeállításban, nem a +cigány, nem cigány+ kérdésben van ennek a zenének a lényege, hanem a hitelességben fogalmazott. Ez a zene pont olyan hiteles, mint a falusi zenészek népzenéje, hangszeres muzsikája, amit annak idején Bartókéktól elkezdve, Lajthán keresztül Sebőék is felemeltek, és sikeresen vittek színpadra mondta.

Kiemelte, hogy

ma a Magyar Állami Népi Együttes zenekarában olyan művészek ülnek, akik mindkét zenét kiválóan ismerik, ugyanazt a célt szolgálják: a magyar zene ügyét.

Mint mondta, ennek jegyében vállalta fel a Hagyományok Háza a cigányzene segítését, hiszen lassan ugyanabba a helyzetbe került, mint a falusi népzene. Ha nem segítünk nekik is, akkor ugyanúgy el fognak tűnni, mint a falusi muzsikusok fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a harmadik sikeres lezárt év után remélik, hogy a program folytatódni fog.

Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a Muzsikáló Magyarország 2019. program szakmai vezetője kiemelte: az idén csaknem 200 pályázat érkezett az országból, nehéz volt kiválasztani az 52 helyszínt. Mint mondta, a muzsikusoktól, étteremvezetőktől, mind az 52 helyszínről nagyon jó visszajelzést kaptak, nőtt a látogatottság.

Kiemelte, hogy sok muzsikusnak ez a három hónapos program az egész éves megélhetését jelentette. Mint mondta, több muzsikus szeretett volna bekerülni a programba, és remélik, hogy évről évre több zenészt tudnak támogatni. Abban bíznak, hogy a későbbiekben az éttermek újra el tudják tartani a muzsikusokat, és ez hosszú távú, folyamatos munka lehet számukra.

Fontos, hogy hosszú távon az oktatást is újra komolyan vegyük, hiszen mindig van mit pótolni

hangsúlyozta.

A szervezők szerint fontos lenne, hogy a zenészek vizsga keretében adjanak számot tudásukról, amelyről minősítést kapnának, ezzel biztosítva lenne a szolgáltatás magas zenei minősége is.

Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója hangsúlyozta, hogy a cigány muzsikusok a magyar kultúrát őrzik, hordozzák, így természetes, hogy a magyar zenék rádiója együttműködött a programmal. Az idén 17 helyszínre volt lehetőség ellátogatni, köztük 10 fővárosi és 7 vidéki étterembe, ahol 17 zenekartól mintegy 17 órányi anyagot rögzítettek. Elsősorban a szombati 11 órás Dankó Extra című műsor ismerteti meg a hallgatókkal ezeket a felvételeket.

Mint hangsúlyozta, a program a zenész hivatás megőrzését szolgálja.

A cigány muzsikusok nemzedékről nemzedékre azt tanulták ki, hogy szinte gyógyítsák a rájuk bízott közösséget

fogalmazott.

A Muzsikáló Budapest programot a kormány az éttermi cigányzene hagyományának felélesztése céljával 2017-ben indította el. A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt sikere után a programot tavaly a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjesztették. Pályázatot Magyarország vidéki vagy budapesti, turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő, minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai vagy működtetői nyújthattak be. A zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján közvetlenül a muzsikusok részére fizette meg. Az éttermek nem részesültek támogatásban, csak azt az előnyt élvezhették, amit az élő, hagyományos cigányzene hozzáadott a szolgáltatásukhoz.

Borítókép: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában