Kultúra

2009.04.22. 02:29

Sok program a várszínházban

Kőszeg - Gazdag programot ígér a Kőszegi Várszínház. Bár a pénzügyi helyzet több tekintetben bizonytalan, Pócza Zoltán igazgató azt mondja: bízik benne, hogy nem csorbul a kínálat.

Vas Népe

Korábban is az volt a Kőszegi Várszínház - és a művelődési központ - törekvése, hogy az egész nyár folyamán kínáljon programot; a legkülönfélébb ízlésű, érdeklődésű közönségnek. Az idén mintha a megszokottnál is színesebb, gazdagabb lenne a paletta. De mindenekelőtt nézzük meg, mi lesz az évi rendes nagybemutató : a rendszerint a legnagyobb érdeklődést kiváltó saját előadás. Július 10-én mutatja be a várszínház Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékát, a Kőszegen kedves ismerősnek számító Parti Nórával a címszerepben. A régiek közül itt lesz például Spindler Béla, Epres Attila; az újak között pedig találkozhat a közönség Benedek Miklóssal, vagy a pályafutását a celli Soltis Színházban kezdő, azóta diplomás színész (az Ascher-Novák-osztályban végzett) Herczeg Tamással. Az előadás rendezője Znamenák István.

Vagyis megint új korszak kezdődik a várszínház életében: a hosszú Merő Béla-korszak után néhány éven át Jordán Tamás volt a nyári saját előadások rendezője Kőszegen. (Tavaly a Királyi kalandot vitte színre, A szelistyei asszonyok nyomán.) Jordán Tamást, amint az közismert, most Szombathelyhez - a Weöres Sándor Színházhoz - kötik a legfontosabb feladatai. Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója elmondta, hogy az elmúlt hónapokban több rendezővel találkozott. És mert rendkívül nagy érdeklődés mutatkozik a várszínház iránt - jó történetek indultak el -, azt tervezi, hogy az elkövetkezendőkben évente más és más rendező kap meghívást Kőszegre. Elsőként tehát Znamenák István színművész, aki ma már tapasztalt rendező is.

A nyári szezon június 19-20-án utcaszínházi előadásokkal kezdődik a patinás belvárosban. Aztán a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a várszínház közös produkciójaként létrejött János vitéz-előadást láthatja a közönség. Pócza Zoltán azt mondja, egyébként is igyekeznek szélesíteni - többek között hasznossági szempontból - a koprodukciók körét. Szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat például a budapesti Új Színházzal, ahonnan a tervek szerint a Nyári kalandok címmel bemutatott Goldoni-trilógia érkezik Kőszegre. Az ízig-vérig kortárs színházra vágyók biztos örülnek Tasnádi István előadásának, a Fédra Fitness-nek, amely szintén látható lesz a várszínházban; ahogy a kortárs szerzők műveinek bemutatására szerződött friss, fiatal, tehetséges KoMa Társulat Garaczi-előadása, a Plazma is. Főleg idesorolható a kőszegi kötődésű - friss, fiatal, tehetséges - táncművész, Gergye Krisztián és társulata sZATÍR című előadása is. Ezek után a teljesség igénye nélkül: lesz közös estje Lovasi Andrásnak és Lackfi Jánosnak; de lesz musical-előadás is a várban: Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter örökzöldje, A padlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!