Kultúra

2016.08.17. 18:45

Steko: mindent Szigligetről

Balatonföldvár, Szombathely - Stekovics Gáspár festőművész-fotográfus legújabban a balatonföldvári Kultkikötőbe kapott meghívást: balatoni - szigligeti - fotográfiáival. A kiállítás augusztus végéig látható. Aztán szépen, lassan elsüllyed a nyári szezon, mint az első, éppen szigligeti Steko-album címlapján az a magányos, piros csónak. De a fotók megmaradnak.

Ölbei Lívia

Ha Stekovics Gáspár (Steko) fotózza, akkor rájövünk, hogy a természeti tájnak eleven arca van; az emberi arc pedig nem más, mint boldog-szomorú tapasztalatokat hordozó, dúsgazdag táj. Naponta bővül ez a végtelen repertoár. Párás, mesebeli reggelek, aranyhíd és ezüsthíd a magyar tengeren, a hídon túl egy másik, talán sosem-volt, a mítoszok homályába vesző, mégis valóságos világ. Az egyszeri és megismételhetetlen pillanat az örökkévalóság távlatába kerül, miközben megőrzi hamvas egyszeriségét és megismételhetetlenségét.

Szigliget, benne az Alkotóház Steko magánmitológiájában az elveszett paradicsom. És bár a paradicsom lényegi velejárója, hogy elveszik, el kell vesznie; hogy előbb-utóbb onnan kiűzetünk, a szigligeti alkotóházat elveszett paradicsomként emlegetni ma nem egyszerűen csak fájdalmas-szép metafora: maga a realitás. Nemcsak azért, mert a hírek szerint az utóbbi időben ott sok minden megváltozott, hanem azért is, mert fogyatkozásnak indult az alkotóházban otthonos - micsoda! - társaság.

Esterházy Péter, Várady Szabolcs. Stekovics Gáspár tárlata augusztus végéig a Kultkikötőben Fotó: S. Horváth Ildikó

A balatonföldvári Kultkikötő most néhány hétre megidézi Szigliget titkos szellemét. A szellemek láthatatlanok, kézzel nem érinthetők, tapinthatók, de a Stekovics Gáspár-fotókon ott van Szigliget játékos szelleme mégis. Megérint és megérinthető.

A balatonföldvári Kultkikötőben megrendezett Steko-kiállítás mintegy belépőként szolgál a színházi előadásokhoz. A kínálat színes, a végére még egy szombathelyi vonatkozás : a budapesti Orlai Produkció tavaly augusztusban a szombathelyi Karneválszínházban mutatta be a Mindent Éváról című előadást, a nagyszerű színésznőt játszó nagyszerű Hernádi Judittal a címszerepben, Pelsőczy Réka rendezésében. A produkció egy év elteltével érkezik meg a balatoni Kultkikötőbe, most járhat körülbelül Földvár felé, félúton. (Ahol egy fátyolos, napsütötte augusztusi délutánon ki tudja, kivel találkozhatunk. Jó lesz figyelni és helyes döntést hozni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!