Kultúra

2015.06.03. 12:19

Super St. Márton és a finn dizájn: fiatal és tehetséges vasi ösztöndíjasok északi rokonainknál

Aki siet – és főleg van egy kis szerencséje – június 5-éig még elcsípheti az észt fővárosban, Tallinnban Popella Dóra és Kondor Tamás közös kiállítását az Észt Gyermekirodalmi Központban, a Balassi Intézet szervezésében. A két vasi fiatal egyéves finnországi ösztöndíja révén rándulhatott át Észtországba.

Ölbei Lívia

Akinek pedig ismerősen cseng Popella Dóra és Kondor Tamás neve, nincs mit csodálkoznia. Már középiskolásként és főiskolásként-egyetemistaként is sorra nyerték a díjakat, kiállításokon is találkozhattunk velük. Popella Dóra a szombathelyi művészeti gimnáziumban, aztán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, ez utóbbin média-design szakon. Nem csak az alkotásban párja, Kondor Tamás Sárváron érettségizett, aztán a szombathelyi főiskolán szerzett magyar-rajz szakos tanári diplomát. A Totál Szombathely címmel útnak indított városi filmes versenyen (ameddig a verseny létezett) minden évben ott találjuk mindkettejük nevét a legjobbak között. Aki látta, nem felejti Popella Dóra bűbájos, kedves és ironikus figuráit, ahogy nem felejti a 2008-as Totál Szombathely abszolút fődíját elnyert animációt, a Super St. Mártont sem. Apropó: De jó lenne, ha a város élne ezzel a filmmel.

Kondor Tamás és Popella Dóra a tallinni gyermekirodalmi központban. Fotó: Ülle Valjatage

És lám: most finnországi ösztöndíjasként köszönthetjük őket. A lehetőséghez egy uniós projekt révén jutottak. Az ösztöndíjas hónapokban készült munkáikat tárlatokon mutatják-mutatták be, egyrészt Észtországban, másrészt Finnországban: Tamperében. Gratulálunk, a finn designról pedig hamarosan jól kifaggatjuk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!