Kultúra

2011.07.22. 14:47

Szabályozott média: tiltott a dohánytermék, a fegyver, s a vényre kapható gyógyszer

Közzétette honlapján a termékmegjelenítés szabályainak alkalmazásáról szóló ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

MTI

   
A nem kötelező érvényű, joganyagnak nem minősülő ajánlás meghatározza a termékmegjelenítés fogalmát: ennek minősül a kereskedelmi közlemény bármely olyan formája, amely terméket, szolgáltatást, ezek védjegyét vagy ezekre való utalást tartalmaz oly módon, hogy az - fizetés vagy hasonló ellenszolgáltatás ellenében - egy műsorszámban jelenik meg.
   
Az ajánlás engedélyezi, hogy filmekben és filmsorozatokban, sportműsorokban és szórakoztató műsorokban megjelenjen termékelhelyezés. Tizennégy éven aluliaknak szánt műsorokban azonban csak akkor ajánlott ez a hirdetési mód, ha a közzététel ingyenes.
   
Tiltott a dohánytermékek, orvosi rendelvényre igénybe vehető gyógyszerek, fegyverek megjelenítése, valamint a reklámozásból kizárt termékek vagy szolgáltatások közzététele.
   
Az ajánlás - a médiatörvénynek megfelelően - tartalmazza azt is, hogy a termékmegjelenítésről a műsorszám előtt és a szünetek után is tájékoztatni kell a tévézőket, rádiózókat.
   
Termékmegjelenítésre a 2011. január 1-jétől hatályos médiatörvény ad lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!