Kultúra

2017.01.04. 18:40

Szabó 100, Arany 200 - Erre az évre is Németh Tibor könyvtárvezető ajánlásával

Celldömölk- Az idén tizedszer teszi meg ajánlatát Németh Tibor, a celldömölki KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője; ez is jubileum! Óriási adatbázist bővítve-működtetve évről évre ő gyűjti össze azokat a fontos jubileumokat, amelyekből aztán a Balassi Intézet munkatársai válogatnak.

Ölbei Lívia

A végére pedig elkészül a Nemzeti évfordulóink című sorozat aktuális kiadványa, ugyancsak a Balassi Intézet gondozásában. A Nemzeti évfordulóink összefoglaló válogatása évenként bemutatja a kultúra, a tudomány, a közélet, valamint a sport különböző területeinek jeles hazai évfordulóit, és rövid kitekintés keretében ismerteti az európai uniós és a környező országok legfontosabb emlékéveit is. Ezzel elsősorban a kultúra és az oktatás területén működő intézmények és civilszervezetek munkájához kívánunk tájékoztatást, segítséget nyújtani , mondja az ajánló. (A kötetet gondozó Balassi Intézet a magyar művelődés nemzetközi kapcsolatrendszerének nemzeti intézménye, mely - a német Goethe-Instituthoz, az angol British Councilhoz vagy a spanyol Instituto Cervanteshez hasonlóan - szakmai irányító központként működik a tájékoztató szerint.)

Németh Tibor, a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője a könyvtár névadójáról mintázott szobor társaságában. Nem csak Celldömölkön szentelték a múlt évet a szótáríró tudós pap emlékezetének. A Balassi Intézet évfordulós kiadványában szerzőként is Németh Tibor jegyzi a Kresznerics-szócikket.

Németh Tibor tehát az idén is összeállította azt a körülbelül 250 tételből álló listát, amely a 2017-es év számunkra legfontosabb kerek évfordulóit tartalmazza. Az egyedi eseményeken túl (mint például uralkodók megkoronázása) többnyire maradandót alkotó, valami okból kiemelkedő, a megtartó emlékezetre méltó személyiségek születésének vagy halálának évfordulója jöhet szóba ilyenkor.

Németh Tibor címszójavaslatai között szerepel az első magyarországi ciszterci egyház, a cikádori monostor 1142-es megalapítása (pont 875 éve történt), I. László király váradi szentté avatása 1192. július 27-én, de megtaláljuk a sorban a pozsonyi egyetem megalapításának dátumát, 1467. július 20-át is. Fölkerült a listára Mária Terézia 300. születésnapja (1717. május 13-án látta meg a napvilágot), a művelődéspolitikus-miniszter Trefort Ágoston születésének 200. évfordulója (esedékes febuár 7-én). Az első Helikon-ünnepséget szintén 200 éve: 1817. február 12-én rendezték meg Keszthelyen. Emlékezhetünk az idén az emlékiratairól is híres ápolónőre, Kossuth Zsuzsannára (1817. június 6-án született, vagyis ugyancsak 200 éve).

Arany János azok közé az irodalmi nagyságok közé tartozik, akik egyfelől mindig a szemünk előtt vannak (ha másként nem, tanulmányainkból emlékezhetünk rájuk), másfelől pedig éppen ezért vagyunk hajlamosak megfeledkezni róluk. Arany Jánosról bizonyára többet hallunk az idén az átlagosnál: van mit mondania a jelenkornak, fordulhatunk hozzá bizalommal. Az Arany János-művek olvasása pedig ritka élmény: ízlelgetni lehet, mint a kenyeret, szavainak tapintása, teste, kiterjedése van.

Szabó Magda (1917-2007) utolsó szombathelyi látogatása a belvárosi Líra könyvesboltban. Hosszú-hosszú órákon át dedikált, mindenkihez volt egy kedves, személyes szava

Az Arany-életműtől sem független, hogy 1867. június 8-án koronázták meg I. Ferenc Józsefet és Erzsébetet. (És mennyi minden következik ebből.) 1867. július 28-án - szintén 150 éve - pedig a király szentesítette a kiegyezési törvényt, az év XII. törvénycikkét. Ezután következett az, amit boldog békeidőknek hívunk: múlt századforduló, polgárosodás, fellendülés.

Az időben hozzánk közelebb érve Németh Tibor évfordulós listáján fölbukkan talán Szabó Magda neve: 1917. október 5-én született, hihetetlen, hogy ez lesz a 100. évforduló. Az elképesztően népszerű Szabó Magda életműve úgyis alapos újraolvasásra vár. Legutóbb Grecsó Krisztián emlegette őt Szombathelyen: hogy a családi történetekből táplálkozó írói univerzum építésében ő a példaképe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!