Kultúra

2013.07.12. 22:00

Egyedülálló: nyílt kiállítás a pszichiátriai rehabilitációs osztályon

Nem csak a pszichiátriai rehabilitációs intézet lakóinak adhat inspirációt: a nagyközönség előtt is nyitva áll a lipótmezei gyűjteményből válogatott kiállítás az intézet pavilonjában, a parkon át.

Ölbei Lívia

A maga nemében egyedülálló kezdeményezésnek lehetnek részesei mindazok, akik az elkövetkezendő hetekben (augusztus 25-éig) ellátogatnak a Kemenesaljai Egyesített Kórház intaházi pszichiátriai rehabilitációs osztályán megnyílt Kitörés-kiállításra.

A nevezetes és hányatott sorsú lipótmezei képzőművészeti gyűjtemény - amely öt éve MTA Pszichiátriai Gyűjteményként él tovább - negyvennégy jellegzetes darabjából válogatott tárlat napi nyitva tartási rend szerint (hétköznapokon 8-15 óráig) várja a látogatókat, de bejelentkezéssel akár a nyitva tartási időn túl és hétvégén is az érdeklődők rendelkezésére áll. Az intaházi rehabilitációs osztály lakói közül többen vállaltak teremőri szerepet, tárlatvezetést.

A kiállítás terében kerül sor július 19-én este Jordán Tamás József Attila-előadására (ide szintén előzetes regisztráció szükséges, a terem befogadóképessége véges). Ahogy a tárlat kurátora, Faludy Judit művészettörténész, az MTA Pszichiátriai Gyűjtemény munkatársa a megnyitón megjegyezte: a kiállítás középpontjában elhelyezett Lanczhegyi Tibor-, vagyis Felati-festmény, a Szimbolikus tájkép minden bizonnyal alkalmas háttérként szolgál a Szabad-ötletek jegyzékéhez. Szimbolikus az a tény is, hogy - amint arra Faludy Judit fölhívta a figyelmet - a Felati-kép távolabbról szemlélve egészen más jelentéseket hordoz, mint akkor, amikor közelebb hajolunk hozzá.

Faludy Judit, az MTA-gyűjtemény munkatársa, a kiállítás kurátora – Hárdi István professzorral (Fotó: Szendi Péter)

Faludy Judit egyrészt a lipótmezei gyűjtemény keresztmetszetének felmutatására törekedett, másrészt izgalmas tematikus blokkokra fűzte föl az intaházi tárlatot, ahol olyan képek is láthatók, amelyek korábban még nem kerültek a nyilvánosság elé. A történeti anyagból válogatott képek sok esetben a Lipótmezőn hosszabb-rövidebb időt eltöltött professzionális művészek munkái, amelyek dokumentum értékkel is bírnak: a hajdani (múlt század eleji) lipótmezei életet örökítik meg. A következő blokk a vizualitás és a nyelv összjátékára épül. A föliratokkal ellátott képek mellett Faludy Judit azt a kérdést tette föl, hogy „vajon amit olvasunk, az-e, amit látunk”. Külön blokkot kaptak a mindennapi szerepeinkre reflektáló, nem ritkán humorral átitatott munkák; és egy másik zárt világból, a börtönökéből is üzenet érkezik: Magda Marinko különös rajzai eredetileg diagnosztikai céllal készültek. A terem erőterét a Szimbolikus tájképpel szemben Pongrácz Zoltán „árgus szemű” Autobiportréja határozza meg: „Nem tudjuk, hova nézzünk.”

Egy sarokban pedig apró „vicc” Faludy Judittól – és az alkotótól, Ternyey Blanche-tól – nem csak az intaházi macskáknak: a Piros, zöld, kék macska kávéscsészével című akvarell 1932-ből való, ezúttal le kell guggolni hozzá. Előtte kicsi szőnyeg, kávéscsészével – épp most tette le a kanalat valaki.

Ahogy Hárdi István professzor mondta a tárlat láttán: „Olyan gyönyörűen van kiállítva – és annyira szép.” Mint kiderült, a professzor több alkotóval személyes kapcsolatot ápolt. Intaházán akkor járt lőször, amikor még Benedek István igazgatta az „aranyketrecet” . Pénteken a megnyitó előtt Képi kifejezés és patológia címmel tartott előadást: történeti kontextusban mutatta be képzőművészet és pszichiátria kapcsolatát.

A Kitörés-tárlat védnökségét dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet szakmai igazgatója, a Nyírő Gyula Kórház főigazgató főorvosa vállalta. (József Attila pszichiátriai betegségei című kötete akár a Jordán Tamás-estre való fölkészüléshez is ajánlható.)

 

Szakmai nap, szabad öltetek

A tárlatnyitón részt vett dr. Kapócs Gábor, a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthona igazgatója, dr. Riskó Ágnes pszichiáter, onko-pszichiáter, dr. Varga Gábor, a GYEMSZI) nyugat-dunántúli igazgatója (maga is pszichiáter). Július 19-én szakmai napot rendeznek Intaházán a Kitörés-tárlathoz kapcsolódva. Előadást tart dr. Harmatta János (Klimt, Schiele - pszichiátriai szemmel) és dr. dr. Erőss Ferenc (Freud páciense és Kokoschka modellje: báró Bisztray Viktor). Jordán Tamás József Attila-estje 19 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!