Kultúra

2016.04.14. 12:39

Szárnyakon száll a Középkorom: Kelemen Zoltán költőszerepben, telt házas könyvbemutatóval

Szombathely – Kelemen Zoltán Középkorom című verseskötetének bemutatójára csordultig megtelt a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja.

Ölbei Lívia

A társulat színésze – a WSSz társulatának alapítótagja – ezúttal költőszerepben lépett a közönség elé: legbelsőbb titkait osztotta meg, hol karcos, hol meg lágy szenvedéllyel.

Mert amit nem mondhat el senkinek, elmondja hát mindenkinek. És ebben a lehető legjobb partnerekre talált. A muzsikus Völgyi Attilában, akivel ők ketten „sanzonduót" is alapítottak, már megvolt az ősbemutató. A sanzon – az sokszor vers. A sanzonesten elhangzott dalok szövege (hol Völgyi Attila, hol Jacques Brel zenéjével) közül több a verseskötetben is föllapozható. Kelemen Zoltán lehető legjobb partnerei között kiemelkedő helyet foglal el dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Savaria University Press vezetője, aki egyszer csak fölvetette: mi volna, ha Keli kötetet állítana össze a verseiből. És Keli válogatott, ciklusokba rendezett, Bonyhádi Károly megtervezte az elegáns, kemény táblás, letisztult vizualitásában sokféle jelentést hordozó kötetet, amelyet kézbe venni is jó. A megszületéséhez persze kellettek még támogatók, jelesül a Nemzeti Kulturális Alap és a Savaria Lions Club. A kötet a szerzői fülszöveg szerint az elmúlt tíz „privát szorongásainak" és egy „történelmétől terhelt, frusztrált, a végletekig megosztott ország jelenségeit sajátos fénytörésű szemüvegen keresztül" szemlélő ember tapasztalatainak lenyomata: hol „abszurdba hajló", hol „nyers", hol „romantikus". A verseskötet címe – Középkorom -, főleg a Bonyhádi-féle grafikai varázslattal játékosan megsokszorozva nemcsak az emberi élet útjának (körülbelül) felét jelzi, hanem elrejt-fölmutat egy bűvös József Attila-hívószót is: „A város peremén száll a korom." Korom, korom: lerakódások, rétegződések, föltárulások.

A kötet bemutatóján Fűzfa Balázs még egy vérbeli „Nagy Versmondásra" is könnyedén rávette a közönséget. A Majd című „mondókát" választotta a Kelemen-könyvből, A hiány esztétikája-ciklus elejéről: „Majd végig, / nem félig, / majd te is, / majd én is. / Majd évek, / nem percek, / majd kellesz, / majd kellek." Aztán olyan sokan álltak be a sorba dedikációért, hogy mindenkinek talán nem is jutott a Középkorom-kötetből. Majd! (Most!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!