Kultúra

2012.10.05. 05:22

Századfordulós pikáns slágerek

Szombathely -"Tölcsért csinálok a kezemből avagy a gramofon hőskora és népszerű műfajai Magyarországon" címmel tartott előadást Torjay Valter művészettörténész a könyvtári napok egész hetes programsorozata keretében a BDK-ban.

Merklin Tímea

Főleg fiatalok ültek be az öreg lemezeket hallgatni, s a régi-régi slágereket dúdolva  összekapaszkodtak, egymás vállát átkarolva ringatóztak a hátsó sorban. Mit hallgattak a századfordulón nagyapáink? Nagyon szerette a közönség a korabeli slágereket, amelyekben volt valami virtuozitás; például füttyművész  adott elő valamely népszerű dallamot, de a xilofonszóló  is virtuóznak számított a rézfúvós zenekarral együtt megszólalva. Amit lehetett rézfúvósokkal adtak elő, mert ez hangzott legjobban a réztölcsérből.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár zeneműtárában Torjay Valter be is mutatott jónéhány százéves felvételt. Egy  16 időegységes (16 lemezoldal lejátszására képes) tű került a lejátszóba, mikor egy 1905-1906-os német lemezről meghallgathattuk a rézfúvósok és a xilofon együttes megszólalását, a mai fülnek olyan volt, mint a verklimuzsika, jól visszaadta a századforduló hangulatát.

- Rengeteg kitűnő fúvószenekar, köztük sok katonazenekar működött akkor, a műfaj aranykora volt. Az volt a szokás, hogy vasárnaponként kiálltak ezek az együttesek a város fő terére, és ott fújták a járókelők örömére, akik séta közben pikáns történeteket mesélgettek egymásnak - mondta Torjay Valter az előadásában.

S hogy körülbelül milyen lehetett az emberek  fantáziája, milyen pikantériákon kuncoghattak akkoriban, arról képet ad epéldául gy kuplé énekesnő  népszerű dala "Jipp-jipp-jipp" sorzárásokkal. Király Ernő felesége, Solti Hermin dalolt arról kacér hangon, hogy mi történik, ha két kutya az utcán összegabalyodik és hosszan ragaszkodik egymáshoz. A pórázok végén persze egy ifjú hölgy illetve egy fiatalember tartózkodott, akik cseppet sem látták haszontalannak ezt a véletlen találkozást.

Fedák Sári akkoriban fogalom volt a szórakoztató muzsikában, leggyakoribb partnereként  Király Ernő, a kor bonvivánja  énekelt vele. Az ő  hangjukat is megőrizték a recsegve szóló lemezek. Fedák Sári azt énekelte, hogy "Árva, vagyok árva...," mire Király Ernő azt felelte dalban: "Zöldre van a, zöldre van a rácsos kapu festve", Sári pedig belerikogatott e nótába... Így ment a mulatás, a mulattatás, amelynek felidézésekor bizony meg kellett állapítani, hogy a régi-régi  lemezek első fele  - ahol még szélesebb a sáv - jobban szól, mint a második, ahol szűkülnek a körök a korongon. Érdekes századfordulós felvétel Beethoven Egmont nyitánya, amelyet fúvós zenekar játszott. Egy kissé nyekergő gramofonlemezről meghallgathattuk az első híres-neves sztártenor, a nagy olasz operaénekes, Enrico Caruso (1873-1921) előadásában Verdi Rigolettójából a La donna é mobile kezdetű dalt, amit mindenki ismer, így szól magyarul: "Az asszony ingatag..."

A Berzsenyi könyvtár e heti programjai között kuriózum volt a Torjay Valter átlal kínált zenei csemege. Reprezentálta a többgenerációs program életszerű megjelenését - hiszen az "öreg" lemezek, slágerek iránt a fiatalok is érdeklődtek -, és ez az idei könyvtári napok országos tematikájának, az "Aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás" témának fontos szempontja volt.

A könyvtári napok egész hetes programsorozata október 5-én, pénteken  folytatódik: délelőtt 10 órától Csiribiri muzsika címmel játékos foglalkozás lesz babáknak és mamáknak - Bojnécz Katalain óvodapedagógussal a könyvtárban. Ezzel párhuzamosan, de egy másik helyszínen, az V. számú Idősek Klubjában (Pozsony u. 47.) Biztonságos időskor, biztonságos otthonok címmel beszélgetés lesz a betörések, rablások, lopások elleni védekezésről. Az előadó: Kiss Zoltánné biztonságtechnikai szakember.

Október 6-án szombaton délelőtt 11  órától Mesehősök, mesevarázs címmel a családok legkedvesebb meséi címmel  lesz felolvasás és diafilmvetítés a gyerekkönyvtárban. 13 órakor ugyanez a program megismétlődik a Jáki út 33/a. szám alatti fiókkönyvtárban.

Vasárnap könyves vasárnap lesz, rendkívüli nyitvatartással: 12-től 18 óráig. Valamennyi korosztály foglalkozástól függetlenül féléves, a könyvtár olvasókörébe beiratkozó tagok pedig egy éves ingyenes beiratkozást kapnak ajándékba. Csak a fényképes igazolványt kell kifizetni. A késedelmes könyvek utáni bírságot e napon elengedik. A  százéves  dallamok  iránt  fiatalok is érdeklődtek a könyvtári napokon

 

KÖNYVES VASÁRNAP TALÁLKOZÓVAL

Október 7-én a  könyves vasárnap programjában 13 órától könyvtárbemutató szerepel - A pincétől a padlásig címmel.  14 órától Könyvtárút: a könyvtárosok és könyvtárhasználók összefogása a könyv és a könyvkultúra népszerűsítéséért; a sárvári Sylvester Könyvbarát Klub tagjainak fogadása. 15 órától  közönségtalálkozó lesz abból az alkalomból, hogy tíz éves a Berzsenyi könyvtár felújított épülete.    Közreműködik a Burattino színészzenekar.   Helyszín: az első emeleti kölcsönzőtér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!