Kultúra

2009.05.06. 02:28

Százéves lett a Bartók Béla zeneiskola

Szombathely - Százéves a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola, ez alkalomból rendez jubileumi koncertet és találkozót hétvégén.

Merklin Tímea

A zeneiskola történetéről nyílik kiállítás május 9-én, szombaton 16.45-kor Csorba Rózsa nyugalmazott igazgatónő bevezetőjével. Közreműködik a Savarello Együttes. 17.30-kor kezdődik a jubileumi hangverseny, ahol köszöntőt mond a város polgármestere, dr. Ipkovich György és az Európai Zeneiskolák Szövetségének elnöke, dr. Gerd Eickert.

Vasárnap délelőtt 11 órától rendezik meg a régi zenészek és furulyások találkozóját - várnak minden egykori növendéket, hogy közösen színpadra álljanak és muzsikáljanak az iskola mai furulyásaival.

Az intézmény évszázados fennállása tiszteletére képeskönyv is készült Szombathely támogatásával. Bognár Rita, Csorba Rózsa, Békefi Antal Attila és Orosz Sándor írásainak felhasználásával Mohlné Ódor Gabriella és Békefi Antal Attila szerkesztette. A fotók többségét Garas Kálmán készítette.

A kötet bevezetőjét a polgármester írta, arra is emlékezve, hogy 1900-ban alakult a Zene Kedvelők Egyesülete, s köréje szerveződtek a dalárdák. Az 1909-ben alapított zeneiskola és a műkedvelő zenei csoportok, valamint a zeneművészetet igénylő és támogató polgárság teremtette meg a Nyugat királynőjének zenei hagyományait. E folyamat teljesedett ki mára: a zeneóvodától az énektanári diploma megszerzéséig, sőt a szakmai továbbképzésekig kínál lehetőségeket Szombathely zeneoktatása, amelynek meghatározója a jubiláló zeneiskola. Pedagógusai révén sok szálon kötődik a városban működő professzionális zenei együttesekhez, neveli a Művészeti Szakközépiskola utánpótlását. Nemzetközi, országos és regionális versenyeket, fesztiválokat, találkozókat rendeznek itt, ami szemléletes megnyilvánulása az intézmény szerepvállalásának.

A képekkel bőven illusztrált kötet megemlékezik a Bartók-növendék Csikor Elemérről, aki az iskola alapítója és első igazgatója volt. A városi kultúrházról, ami ma a múzeum, s 1931-ig otthont adott a zenének. A következő idők iskolaigazgatói közül a szerzők kiemelik Tibold Ivánt, aki sugallta és segítette a megye zeneiskolai hálózatának kiépítését, létrehozta a megyei zeneiskolái számára két havonta megjelenő folyóiratot, a Forrást.

A kötet megemlékezik az iskola országos versenyeken rendszeresen szerepeltetett együtteseiről, az Ifjúsági Fúvószenekarról és a Vonószenekarról, külön a tanszakokról. A zárszót Orosz Sándor, a jelenlegi igazgató írta, kifejezve az iskola értékőrző szándékát. A város polgárai teremtették a zenei hagyományokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!