Kultúra

2013.04.14. 10:34

Szegedy Györgyné a Híres szombathelyi nők sorozatban

Szombathely - Megtelt a Városháza díszterme a Híres szombathelyi nők sorozat 5. kötetének bemutatójára: a "jótékonyság géniusza", Szegedy Györgyné életét Kelbert Krisztina dolgozta föl.

Ölbei Lívia

Nem véletlen, hogy a szombathelyi önkormányzat támogatásával, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában útnak indított Arcképcsarnok - Híres szombathelyi nők sorozat 5. kötetének bemutatóját a szociális hétre időzítették. Szegedy Györgynét (1851 - 1944) kortársai a "jótékonyság géniuszaként" emlegették: az osztrák és bajor királyi udvarhoz közel álló főúri hölgy nevéhez kapcsolódik Szombathely gyermekvédelmi intézményeinek megalapozása; sok más mellett az ő kezdeményezésére jött létre a város gyermekkórháza és erdei iskolája. A történészként Szombathely nőtörténetével foglalkozó Kelbert Krisztinának a szakmai érdeklődésen túl személyes motivációja is volt az eddig kevéssé ismert főúri hölgy életpályájának feldolgozására. Ott töltötte a gyermekkorát, ahol Szegedy Györgyné élt: Acsádon.

Fotó: Szendi Péter

A Városháza zsúfolásig megtelt dísztermében dr. Puskás Tivadar azzal köszöntötte a közönséget, hogy "nem becsüljük eléggé azokat a nőket, akik csoda dolgokat tesznek: biztosítják számunkra, férfiak számára, hogy éljünk, hogy jól érezzük magunkat".

Prof. dr. Széll Kálmán, Szombathely díszpolgára - aki a polgármester mellett szintén meleg hangú ajánlót írt a kötethez - egyrészt a szerző által végzett alapos munkára, másrészt Szegedy Györgyné életére mint követendő példára hívta föl a figyelmet.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kulturális tanácsnok - az Arcképcsarnok ötletgazdája és legfőbb pártolója - elmondta: az idén még három híres szombathelyi nő kap kötetet a sorozatban.

Dr. Asbóth Mária jogász (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) szintén példaként állította a közönség elé Szegedy Györgyné alakját, kiemelve, hogy a jelenkor gazdagjait nem jellemzi a jótékonyság.

A bemutatón a Bartók zeneiskola növendékei mellett dramatikus játékokkal léptek föl a Mocorgó óvodások és nevelőik, valamint a Gothard iskola diákjai és tanárai: "Kezit csókolom, méltóságos bárónő!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!