Kultúra

2016.04.09. 09:10

Szerelmes és tavaszi napok - mozgalmas lesz a szombathelyi Derkovits-hét

Szombathely - Napfényt és mosolyt hoztak a szavaló gyerekek. Nagyon jól jött az esős délutánra a verssoroló ünnepi hétindítás a Derkovitsban.

Bakos Ágnes

- Blankát nagyon szeretem, ha nagy leszek, elveszem. No de mit szól ehhez Borka, tán még szomorú is volna? Ezért nehogy megsértsem, inkább őt is megkérem! - a Gyerekszerelem című verset hozta a nyolcadik Verssorolóra az első osztályos Kerecsényi Gábor. Óriási sikere volt a kisfiúnak: hatalmas tapssal köszönte meg a szerelmes fiatal vidámságot a népes közönség. Tíz másik tavasz témájú vers is szerepelt a műsorban: azokat szavazták meg szombathelyi iskolások a Derkovits-hetet indító gálaműsorra.

Jöttek szavaló diákok a sorkifaludi általános iskolából, a vépi Hatos Ferenc Általános Iskolából, valamint Szombathelyről is, a Váciból és a Brenner iskolából.

- Fontos, hogy a szép dolgokat korán megismerjék a gyerekek, ilyen a művészet, a zene, a vers - hangsúlyozta a Verssoroló nyitányán Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerületének igazgatója. Szerinte mindenkinek eszébe jut olykor egy-egy gyerekkorában tanult vers, versrészlet. És általában a legjobbkor „jönnek a sorok”. Mint mondta, ezért kellenek a versek, és azért fontos a Verssoroló, hogy a hallgatóság feltöltődjön egy irodalmi délutánon.

- Nagy öröm, hogy egy iskola ilyen hagyományt teremtett és ápol - ezt emelte ki dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az ünnepségen. Emlékeztetett Derkovits Gyulára, aki Szombathely szülötte volt, a város művészeti életének és hagyományainak fontos része. A polgármester szerint a Derkovits-hét lényege, hogy különböző művészeti ágakban versenghetnek és alkothatnak a gyerekek. Ettől pedig a művészeti érdeklődésük és tudásuk fejlődik, alakul.

Hangsúlyozta azt is, hogy egykori tanárok, diákok is visszatérnek a Derkovits-hét mozgalmas programjaira. Mindjárt a Verssorolóból kivette a részét Németh Gábor. A fiatalember egykori „derkósként” hozott megzenésített verseket a hallgatóságnak.

- Tanítók és tanulók munkája a gálaműsor, nem szakembereké. Nincs köztünk hangmérnök, dekoratőr - ezt is kiemelte köszöntőjében dr. Kovács Péterné, a Derkovits Gyula Általános Iskola igazgatója. Tavaszt idéző papírvirágok és papírfecskék uralták a színpadot a verses, zenés, táncos produkciók közben.

A szomszédos terem csendesebb volt: rajzok, festmények uralják a falakat. Szent Mártont mutatják, idézik a színes alkotások - egy másik hagyományt őrizve. Márciusban írta ki immár 17. alkalommal a Derkovits iskola a rajzversenyét szombathelyi és városkörnyéki iskolák alsó tagozatos tanulóinak. A téma adott volt: Szent Márton legendája. Libák uralták a papírokat, meg persze a katona Márton alakja. A rajzokat, ahogy az előző években is, Rasperger József grafikusművész, a zsűri mindenkori elnöke értékelte. S ez még csak az első nap volt a Derkovits-héten. Lesz még irodalmi „kávéház”, sport- és nyelvi nap is. Meg persze emlékezés: az iskolában Cs. Kovács László Derkovits-szobrát, a Rohonci úton Varga Imre Derkovits-szobrát koszorúzzák meg az iskola tanulói és tanárai. Mert az ő tavaszi hetük kezdődött meg pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!