Kultúra

2009.03.27. 03:28

Színházi élet az Akacs Mihály utcában

Szombathely - Egy biztos: az Akacs Mihály utcai volt HEMO-ban működik a Weöres Sándor Színház. Az is biztos, hogy az épületet lehetőleg mielőbb alaposan fel kell újítani.

Ölbei Lívia

A Helyőrségi Klub épületét színházi célok megvalósítására kapta meg Szombathely városa a Honvédelmi Minisztériumtól. Ez tény. Az is tény, hogy Jordán Tamás kezdettől a HEMO-t tartotta potenciálisan a legalkalmasabbnak arra, hogy benne megkezdhesse a munkát Szombathely első, önálló társulattal rendelkező kőszínháza. Potenciálisan: vagyis az első perctől nyilvánvaló volt, hogy az épületet föl kell újítani. Muszáj.

2008 nyarán a színház igazgatója végül mégis úgy döntött, hogy a felújításra, átépítésre (színháziasításra) szoruló épületben kezdi meg a társulat az első évadot: inkább ott, mint más, bizonytalan helyen. Ma már látszik, hogy a döntés helyes volt - még akkor is, ha színész és technikai személyzet szinte emberfelettit teljesít, amikor például a 9700 című előadás van műsoron (szűk a hely stb.). A fontos az, hogy a közönség a nehézségeket nem érzékeli.

A HEMO fölújítása-átépítése különböző okok miatt azóta is késik: az első közbeszerzési pályázatot a túl magas árajánlat miatt nyilvánították eredménytelennek - akkor került elő a kalapból a multifunkcionális kulturális központ létesítésére kiírt Agora-pályázat. 

Szombathely indult, és az első fordulón sikeresen túljutott. A pályázat értelmében a HEMO helyén létrehozandó kulturális komplexumban albérlő lenne a színház - egészen addig, amíg az új kőszínház föl nem épül a Március 15-e téren. Csakhogy ki merne ma garanciát adni arra, hogy belátható időn belül fölépül egy vadonatúj, puccos (és lássuk be, tulajdonképpen fölösleges) színházépület? A legjobb megoldás egyben a legegyszerűbb: a színházépület előkészítésére szolgáló, Szombathelyre utalt kormányzati egymilliárdot (az összeg egy részéből már úgyis időtálló technikát vásárolt a WS Színház) a HEMO színházi átalakítására fordítani. De most már tényleg. Lassan véget ér az évad!

Aztán azt is elfelejteni, hogy az EU-s Agora-pályázatnak meg a HEMO-épületnek köze volt egymáshoz. Az Akacs Mihály utcában már van színház: van igazi társulat. Megérdemelnének a fejük fölé egy rendes épületet. (Lapzártánkkor a közgyűlés még nem döntött az Agora-pályázat további sorsáról.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!