Kultúra

2010.09.08. 17:13

Szirmai Nóra kiállítását Brüsszelből nyitották meg internetes kapcsolatban

Szirmai Nóra: Fák című kiállítását az MMIK Médium Galériájában Parais István nyitotta meg Brüsszelből, a Magyar Kulturális intézetből internetes kapcsolat révén.

Merklin Tímea

Kellemes, élménydús bolyongást  a bambuszerdőben!  ezt kívánta Parais István, az MMIK igazgatóhelyettese a brüsszeli Magyar Kulturális intézetből köszöntve a Médium Galéria közönségét, majd elsietett, hogy fiaival odaérjen egy sörfesztivál megnyitójára.

A helybeli megnyitón Szabó Ádám azzal vezette be a tárlatot, hogy azt szokták mondani, hogy ez vagy az nem látja  a fától az erdőt. De én meg azt látom, hogy már pont fordítva van. Hogy az emberek azért olyanok, amilyenek, mert nem látják az erdőtől a fát.  Amint kifejtette, Szirmai Nóra témáit és motívumait a természetből, közelebbről a rovarok ízeltségéből vagy a növények, fák felépítéséből, leveleik formájából meríti. Nem másolja a természeti formákat, nem egyszerűen felnagyítja vagy éppen szimplán leegyszerűsíti, absztrahálja azokat, hanem szerkezeti felépítésüket, formai szervezettségüket tanulmányozva készít szobrokat.

Amint kiderült, a Médium Galéria közepén a mennyezetről függő erdő Szirmai Nóra diplomamunkája volt  Összhang címmel átmenetet képez egy erdő (amelybe be lehet menni), és egy hangszer a szélcsengő között. Az egyszerű tárgyalkotástól indulva az installációhoz érkezett.

A bambusz rudak egyfelől orgonaszerű képzésükkel, másfelől hosszúdad, szelvényes formáik révén mindkét asszociációt egyszerre hívják elő, míg a kör alakú, szabályos elrendezés - közepén nyílással - megidézi a mesék kerek erdejét (és a szobrász belső erdejét).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!