Kultúra

2016.10.18. 16:45

Szobrot avattak Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulóján

Celldömölk- Ő volt Magyarországon az első vidéki akadémikus. Kresznerics Ferenc, az alsósági temetőben nyugvó tudós-plébános születésének 250. évfordulóján előbb szobrot avattak, aztán kiállítást, konferenciát rendeztek Celldömölkön: két évtizedes szolgálatának és nagy műve kiteljesítésének helyszínén.

Gyuricza Imre

Celldömölkön már több mint 50 éve utca viseli a nevét, a város önkormányzata 2008-ban megalapította és azóta évente két, föltétlenül Kemenesaljához kapcsolódó személynek ítéli oda a kulturális Kresznerics-díjat - és néhány hónapja már szobra is van a tudós-plébánosnak 20 éves szolgálata helyszínén, egy rövid utcányira a nyughelyétől, amely a Nemzeti Sírkert része: az alsósági római katolikus templomhoz kapcsolódó parkban.


Mindig rajtunk a tekintete: Kresznerics Alsóságon Fotó: Gyuricza Imre

Diénes Attila bronz mellszobra a kortársak leírására hagyatkozva készült, Kresznerics Ferencről nem maradt fönn semmiféle képmás. Tudjuk viszont, hogy szerény volt, fáradhatatlan, nagy műveltségű, széles látókörű. A magyar nyelv sok nyelven beszélő szerelmese. A pici település plébánosaként (a szombathelyi líceum Széchenyit, a későbbi legnagyobb magyart érettségiztető tudós-tanáraként került ide, a kemenesaljai Tomiba ) nemcsak a hívek lelkével, hanem a tudománnyal is a kor kimagasló színvonalán foglalkozott: szótárához jártában-keltében, az alsóságiakat hallgatva-kérdezve szerzett muníciót. Az alsósági katolikus templomnál álló Kresznerics-szobor az ideális tudós-papot ábrázolja: ha közel megyünk hozzá, föl kell rá néznünk, de bármerre lépünk, magunkon érezzük komoly, szelíden szigorú tekintetét.


Jobbra, elöl: a celldömölki Dörnyei házaspár a tárlatnyitón. Mindketten megkapták a Kresznerics Ferenc-díjatFotó: Gyuricza Imre

A Kresznerics-emlékév végéhez közeledve kiállítást és emlékülést rendezett a celli önkormányzat és a Kemenes-aljai Művelődési Központ és Könyvtár Hazánk tudósai! Utat törtem, kövessetek! címmel. A konferencián köszöntőt mondott Császár István kormányzó (Szombathelyi Egyházmegye). Majthényi Lászó, a Vas megyei közgyűlés elnöke méltatta Kresznerics munkásságát. Az emlékülést Fehér László polgármester nyitotta meg, számot adva arról, hogy mi mindent tett a város az elmúlt években a Kresznerics-hagyományért.


Németh Tibor, Koltai Jenő és Fehér László a tárlatnyitón Fotó: Gyuricza Imre

Az emlékülésen dr. Németh S. Katalin irodalomtörténész-könyvtáros, az irodalomtudomány kanditátusa elnökölt. Dr. Koltai Jenő alsósági esperes-plébános - Kresznerics Ferenc hatodik utóda - mélyen ismeri Kresznerics életútját és munkásságát. Ezúttal nem a kiváló pedagógiai érzékkel is bíró paptanár szótárírói tevékenységére fókuszált - megtette már többször -, hanem Kresznerics Szily püspökkel támadt konfliktusát idézte föl. Bár a konfliktus végül elsimult, Kresznericsnek 1812-ben távoznia kellett Szombathelyről, a líceumból (ahol felszólalt a pusztán tekintélyelvű szabályok ellen): az alsósági kinevezés büntetésként indult, de egy új életmű lett belőle .

Az emlékülés meghívott előadója volt még Csörsz Rumen István PhD irodalomtörténész (Budapest), Lőcsei Péter irodalomtörténész (Szombathely) és Ittzés Nóra PhD nyelvész, az MTA Szótári Munkabizottságának titkára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!