30 éve

2018.05.06. 20:00

Jubileumi gálát adott a Szökős – Gondoskodnak az utánpótlás kineveléséről is

Igazi örömünnep volt szombaton az Agora – Művelődési és Sportházban az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttesének 30. születésnapja alkalmából megrendezett jubileumi gálaesten.

Tersztyánszky Krisztina

A mai Szökős. Két tánc Füzesen. Molnár Péter és Vass Oszkár koreográfiája Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

 

A zsúfolt nézőtér elé a jubiláló néptáncegyüttes a közelmúlt legsikeresebb koreográfiáit hozta el, és felléptek az egykori és a leendő táncosok is. Az illusztris vendégek, a táncosok, a muzsikusok, a családtagok és a barátok szinte egyetlen nagy családdá kovácsolódtak erre a néhány órára, mintha egy kicsit visszautaztunk volna abba az időbe, amikor a néptánc és a népdal még szerves része volt a falusi ember életének.

Gaspari Gábor, az együttes vezetője az ünnepi estét azzal kezdte, hogy megemlékezett a közelmúltban elhunyt Antal László koreográfusról, aki egyebek közt útjára indította a főiskolai néptáncoktatást. Majd a Szökős apránként beszállingózó táncospárjai egy olyan koreográfiával indítottak, amely az erdélyi magyar és román táncok együttélésére mutatott rá. A muzsikát Horváth Attila és bandája szolgáltatta.

A Möndölecske meséje. Így nevelődik a Szökős-utánpótlás

A következő műsorrész a legfiatalabbaké volt.

Möndölecske, Berke és Bariska – mindegyik bárányt jelent, emellett pedig a Reményik iskola különböző korosztályú utánpótláscsoportjait nevezik így. A legkisebbek Az aranyszőrű bárány meséjébe szőtten mutatták meg tánctudásukat, a nagyobbacskák fonókával, pásztortánccal, bolondlakodalommal mulattatták a közönséget. Az iskolában már a legkisebbek is heti egy testnevelés órán a néptánccal ismerkednek, az érdeklődőbb diákok pedig pár év múlva, a művészeti iskolai oktatásban már délutáni foglalkozásokat is látogatnak. Öröm volt látni, ahogy ezek a mezítlábas fiúk és lányok a lépések mellett mennyi mindent elsajátítanak: fegyelmet, csoportszellemet, szerepjátékot, ismerkednek a hagyománnyal és a férfi-női szerepekkel. Majd a Szökős-legények és a Berke-legénykék közös toborzója következett: a hagyomány átadásának látványos pillanatai. Az aprók bemutatkozásának egy további színfoltja volt a Szabó testvérek humorral teli nótázása.

A mai Szökős. Két tánc Füzesen. Molnár Péter és Vass Oszkár koreográfiája Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

A műsor második felében az alapító tagokból álló ŐsSzökős idézte fel a ’90-es évek egyik saját gyűjtésű erdélyi koreográfiáját,

bizonyítva, hogy a táncból bizony nem lehet kiöregedni. Akkor érkezett el a hivatalos köszöntések ideje: dr. Németh István, a fenntartó ELTE SEK rektorhelyettese köszönetet mondott Gaspari Gábor együttesvezetőnek és Molnár Péter művészeti vezetőnek, amiért az egyetemhez méltó és nemzetközileg is elismert együttessé tették a Szökőst. Dr. Puskás Tivadar polgármester díszoklevelet, dr. Balázsy Péter megyei jegyző Vas Megye Közgyűlésének elismerő oklevelét adta át.

Az est hátralevő része a közösségek egymásra találásáról szólt. A Szökős a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjaival kiegészülve mutatta be emlékezetes közös produkcióit. Köszöntötte az ünnepeltet a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, az Ungaresca és az Ungaresca Szenior és persze Varga Albin hagyományőrzői is Gencsapátiból. Az este végül a nemzedékek több száz táncosának örömtáncával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában