Kultúra

2017.03.22. 18:55

Régi újdonságok - A Capella Savaria a Bartók Teremben

Szombathely - A Capella Savaria március 28-án (kedd) a Bartók Teremben lép föl. Műsoron: válogatás kevéssé ismert barokk zeneszerzők műveiből, természetesen korhű hangszereken.

Ölbei Lívia

Mindig öröm, ha a Capella Savaria feltűnik szülővárosában, Szombathelyen. A Kalló Zsolt művészeti vezetésével működő együttes március 28-án (kedd) 19 órakor a Bartók Teremben koncertezik, a műsor kevéssé ismert barokk szerzők műveiből állt össze, vagyis ismét különleges csemegéhez juthat a szombathelyi közönség. Elhangzik Johann David Heinichen G-dúr concertója, Johann Friedrich Fasch C-dúr fagottversenye (közreműködik: Feriencsik László fagottművész), Willem de Fesch E-dúr concerto grossója és A-moll concerto grossója.

Alig több mint egy éve csordultig telt ház előtt ünnepelte meg a Bartók Teremben fennállásának 35. évfordulóját a Capella Savaria, még a lépcsőkön is ültek. Elhangzott Bach összes Brandenburgi versenye (talán csak azt bánta kicsit a hallgatóság, hogy hat versenymű készült, és nem valamivel több). Azóta a Brandenburgi versenyek felvétele a Capella Savaria impozáns diszkográfiáját gyarapítja, ráadásul ez a 80. tétel. (Azóta már több lemez készült, legutóbb Mozart-muzsikát rögzített a zenekar, szintén a Bartók Teremben.)

Magyarország legrégebbi régizene-együttese szülővárosában játszik. Középen Kalló Zsolt
Fotó: Császár János

A nagy számokon persze nincs mit csodálkozni: a Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon. Ahogy az ajánló mondja: "Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait". Az alapító Németh Pál, Kalló Zsolt pedig 1992-től az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is.

A korhű hangszereket kettős értelemben kell érteni: a Capella Savaria-koncerteken vagy 18. századi mesterek eredeti munkái, vagy azok hű másolatai szólalnak meg. Sokat elmond az együttesről, hogy a lemezfelvételek tetemes része "világelső felvétel", ez a tény pedig olyan zenetörténeti jelentőséggel bír, amely nemzetközi mércével is megkerülhetetlenné teszi a szombathelyi zenekart, amely a kanadai Opus Magazine szerint "Európa egyik legjobb zenekara".

Hát így üljünk be kedden este a Bartók Terembe eleven barokk muzsikát hallgatni, régi hangszerekben gyönyörködni. Belépőjegyek koncertkezdés előtt a helyszínen válthatók. Felkészülésképpen pedig válasszunk ki egy (esetleg több) Capella Savaria-lemezt az elmúlt 36 év 83 felvétele közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!