Kultúra

2017.04.03. 17:10

A Tünet Együttes vendégjátéka: Auschwitz túlélője és egy fiatal táncos a színen

Szombathely - A Tünet Együttes Sóvirág - avagy a létezés eufóriája című előadásával érkezik a Weöres Sándor Színházba. Április 5-én (szerda) 19 órakor megkezdődik egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje. A színpadon.

Vas Népe

Ahogyan az ajánló mondja: Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca. Szerdán este meglátjuk.

Fahidi Éva és Cuhorka Emese: íme a létezés eufóriája
Fotó: Vígszínház

Előzetesen még annyit, hogy a sóvirág egyébként nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.

A Vígszínházban otthonra lelt előadás díjai: MOST Monodráma és Stúdiószínházi Fesztivál, Tatabánya, Legjobb stúdiószínházi előadás (2016), A Tánc Fesztiválja, Veszprém, "Különdíj" (2016), Színikritikusok Díja, "Különdíj" (2016).

Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva. Rendező: Szabó Réka. Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna. Fény: Szirtes Attila. Kosztüm: Szűcs Edit. Speciális kellék: Haraszti Janka.

És már csak tényleg egyetlen apró megjegyzés: Fahidi Éva könyvet írt A Dolgok Lelke címmel. A szombathelyi vendégjáték előtt, vendégjáték után - mindenképpen érdemes legalább belelapozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!