Kultúra

2017.03.22. 21:35

Tea építészettel - A százéves Kanizsai Dorottya Gimnázium teázni hívja volt kedves diákjait

Szombathely - Cserébe előadást kér tőlük, szakmájuk, hivatásuk szerint. Legközelebb Bakucz András építészt-képzőművészt hallhatjuk. Előadásának címe: A forma a szerkezet lehetősége. Tea és tudomány a KDG-ben, március 28-án (kedd) 17 órakor.

Ölbei Lívia

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium a 2017/2018-as tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az iskola a 100. tanévében is gondol az ünnepre és megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt. A T&T, vagyis Tea és Tudomány esték alkalmával "teázással egybekötött előadásra" invitálja az érdeklődőket Módos Tibor igazgató és a sorozat szervezője-házigazdája, Merklin Ferenc.

A következő vendég tehát Bakucz András építész, a Vas Megyei Beruházási ZRt. vezető tervezője, műszaki főmérnöke.

1977-ben született, 1996-ban érettségizett a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A Berzsenyi Dániel Főiskolán szerezte első diplomáját 2000-ben, rajz szakon. 2005-ben a Nyugat-Magyaroszági Egyetemen okleveles építész tervező művész diplomát vehetett át belsőépítész szakirányon. 2010-től színdinamikai szakmérnök, jelenleg is tanul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, műemlékvédelmi szakmérnök szakon, valamint Sopronban fény- és színtan tantárgyat oktat építész, formatervező és tervezőgrafikus hallgatóknak.

Westwerk-akció. Bakucz András elnökként megteszi az első lépést: ez már a Process Ivanov a WSSZ aulájában
Fotó: Unger Tamás

2007-től a Vas Megyei Építész Kamara tagja. Néhány fontosabb munkája: a csehimindszenti római katolikus templom külső és belső fel-újítása, kálvária, templomtér építése; a Gyermek és Ifjúsági Pszichiátriai gondozó épületének felújítása Szombathelyen; a műtőblokk felújítása a szombathelyi Markusovszky kórházban.

András 1993-2011 között a Ferrum Színházi Társulás színjátszója, díszlet- és plakáttervezője volt; 2015-ben pedig megalapította a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke. A Westwerk egyre többet hallat magáról: a közösségi alkotásra esküdtek föl a legkülönbözőbb művészeti ágakat, területeket képviselő egyesületi tagok.

Talán nem véletlen, hogy éppen egy építész kezdeményezte az egyesület megalapítását: az építész sosem magányos alkotó, ráadásul nagy valószínűséggel egy-egy közösség, egy-egy csoport számára hoz létre valamit; akkor is, ha családi házról, akkor is, ha múzeumról, templomról, műtőblokkról van szó.

Bakucz Andrással tehát kedden 17 órakor teázhatunk egykori iskolájában, a KDG-ben. A forma: Tea & Tudomány. Benne a szerkezet lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!