Kultúra

2017.04.24. 14:50

A lipcsei labirintusban Sztranyák Zsófi kalauzol

Szombathely - Sztranyák Zsófia grafikusművész kalauzol minket abban a labirintusban, amely Magyarország képviseletében a Lipcsei Könyvvásáron épült föl - és amelynek egyik kijárata biztosan Szombathelyen van.

Ölbei Lívia

Sztranyák Zsófia, a fiatal és tehetséges szombathelyi grafikusművész hol Észtországban, hol Lipcsében, hol meg - mostanában a leginkább - Budapesten tűnik föl. Emlékszünk: szülővárosában anno láthattunk kiállítást izgalmas grafikáiból például a Smidt Múzeum udvarán állomásozó sárga villamosban. De arra is volt példa, hogy egy kávézó padlózatát szórta teli kedvenc ginkgo biloba fája legyezőszerű, vagy inkább szerencsecsillaghoz hasonlatos levélmásolataival. Két éve pedig az Irokéz-padláson megrendezett Boomerang-tárlaton tűnt föl - akkor már szombathelyi kötődésű, de nem Szombathelyen élő alkotóként - a Lélektheremin című installációval, amelyet két művész-kolléganőjével hozott létre.

A Maladype-kommandó: Balázs Zoltán és Sztranyák Zsófia Fotó: Benkő M. Fanni

Ahhoz is igazi összművészeti csapatmunkára volt szükség, hogy a nagy hagyományú tavaszi Lipcsei Könyvvásáron az idén fölépülhessen a formabontó, labirintust formázó, akár installációként is értelmezhető magyar pavilon. Az ötfős alkotócsapat a Collegium Hungaricum Berlin és a Publishing Hungary meghívásos pályázatán vett részt, és egy átgondolt, mély gondolatiságot sugárzó, elegáns pályamunkával nyerte el a lipcsei magyar pavilon megépítésének jogát. Mert - ahogy Zsófi mondja - a tervezéssel nem ért véget a munka: rájuk hárult a „generálkivitelezés" is.

Lássuk a győztes magyar csapatot: Salát Zalán Péter, a többszörös German Design Award Gold-nyertes, 2016-ban Red Dot-díjjal elismert LEAD82 stúdió art directora - mint tervezőgrafikus vette ki a részét a munkából. A kreatív csoport tagja volt továbbá Sztranyák Gergely Junior Prima-díjas építész, Zilahi Péter építész - mindketten óraadók a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán -; Tesch Kata médiaművész (jelenleg Londonban él) és persze Sztranyák Zsófia grafikusművész, aki „civilben" a budapesti alternatív színházi szcéna megkerülhetetlen műhelyének, a Maladype Színháznak a grafikusaként dolgozik. Itt jegyezzük meg, hogy a Maladype alapítója és vezetője, Balázs Zoltán eredeti színházi világában jelentős szerepe van a vizualitásnak és a hagyományos keretek fölbontásának.

Magyar pavilon, meghívásos pályázattal Fotó: Villányi Csaba

Innen nézve a Lipcsei Könyvvásár labirintus-élményt kínáló idei magyar pavilonja nemcsak installációként, hanem akár különleges színházi díszletként is elgondolható, ahol egy térben mozog (alkalomadtán ütközik össze) élet és irodalom, látogató és látogató, író és olvasó, könyv és közönség. Lipcsében Danyi Zoltán, Hidas Judit, Péterfy Gergely, Kalász Orsolya, Tóth Kinga képviselte a kortárs magyar irodalmat.

A labirintus lebontható és fölépíthető. Legközelebb minden valószínűség szerint a Pécsi Tudományegyetem 650. születésnapjára szervezett programban indulhat labirintusjárásra a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!