ikonikus, érdekes

2017.11.16. 12:47

Bombatalálat is érte a szombathelyi vasútállomást

Naponta több százan- vagy akár több ezren- szaladnak át a vasi megyeszékhely vasútállomásán, de vajon hányan tudják, mikor épült, ki tervezte?

Gulyás Regina Olimpia

A kép forrása a Google Maps.

A varosom.hu leírása szerint: Poser Gusztáv tervezte az épületet. Stílusa szecessziós-eklektikus, mely építésének évében, 1901-ben igazán népszerűnek számított. Akkoriban a nagyvárosok pályaudvarai hasonló látvánnyal rendelkeztek.

A kép forrása a Google Maps.

Az utasok 1901. október 18. óta használhatják a pályaudvart, melyet a nagy háborúban, 1945-ben bombatalálat ért. A teljes 1901-évi állapotra való rekonstrukció csak 2006-ban történt meg.

Fotó: Google Maps.

A korábban itt álló épületről ezt írja a vasutallomasok.hu: Szombathelyen a Déli Vasút honosította meg a vasutat 1865-ben. A felvételi épület a Déli Vasút I. osztályú típusépületeinek szabványa szerint épült, de attól eltérően, emeletes középrésszel. Az épület elé csak később került a mellékhelyiségeket is átfogó széles előtető, a fedett veranda. Az épület ma már nem áll. (...) Szombathely állomás eredeti felvételi épülete,tulajdonképpen egy megduplázott Déli Vasúti I.osztályú típusépület volt.Az épület 1865-1901-ig.állt,amikor is átadta a helyét a városban ma is álló reprezentatív állomásépületének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában