Kultúra

2017.09.03. 17:40

Múltidézés: Tapolcán kívül csak Szombathelyen készült nektarinital

SZOMBATHELY Vélhetőleg sokkal kevesebben tudtak létezéséről itt a megyében, mint ahányan naponta fogyasztották az innen származó üdítőitalokat. Hogy melyik vállalatról van szó? Ezt az alábbi, 1987-es Vas Népe-cikk részletesen taglalta.

Kelemen Attila

Csendben, szinte eldugva dolgoztak Szombathely keleti perifériáján. 1986 őszén költözött ki oda a korábbi, Hollán Ernő utcai telepről a Badacsony-vidéki Pincegazdaság Vas Megyei Üzemegységének üdítőital-töltő üzeme.

Szorgosan dolgoztak az alkalmazottak a szörpüzem szörp-, bor-, illetve csecsemővíztöltő helyiségben

Több szempontból is előnyös volt ez a csere. Nagyobb volt a terület, további fejlesztésre volt lehetőség, ideális a gépi elhelyezés, elsősorban a technológiai sorrendet illetően. Nem véletlen az sem, hogy itt kezdték el gyártani az új terméknek számító rostos italt, háromféle - körte, kajszi és őszibarack - változatban. Ezeket az ízes, egészséges nektáritalokat - dobozos csomagolásban - Tapolcán kívül csak itt készítették az országban. A négyféle - narancs-, citrom-, mangó- és ananász-ízű - szörpöt is egyedül ők palackozták Vas megyében. S volt még egy fontos termékük mindezeken felül: az úgynevezett csecsemővíz (szénsavas ivóvíz), amelyet azokba a községekbe szállítottak, ahol a kutak vize egészségtelen volt, nitráttal fertőzött. 1986-ban 2570 hektolitert gyártottak, Köjál-felügyelettel, kéthetes szavatossági idővel.

Időszakosan palackoznak még 2 és fél decis "kiszerelésben" háromféle fehérbort is. A 31 fős kicsi üzem nagy hatókörrel dolgozott. Termékei a vasi üzleteken kívül az ország minden részébe eljutottak. Az értékesítésből származó éves nettó árbevételük 135 millió forint volt, s ez önmagáért beszélt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!