Kultúra

2015.11.11. 10:39

Szűkszavúan gondolatébresztő alkotások – Nagámi-tárlat a sárvári Galeria Arcisban

Sárvár – Átlátható tereket adó kő, fémes és fakocka formák várakoznak a vár boltívei alatt a Galeria Arcis kiállítótermeiben.

Pajor András

A kortárs magyar szobrászat egyik meghatározó alakjának Nagámi-nak (Nagy Gábor Mihály) nyílt tárlata 6van–IV címmel a sárvári galériában. A világ művészete majd száz év alatt eljutott a tájképektől a minimalista téralakokig. Ezt az ugrást értelmezte megnyitóbeszédében Fábián László író-esztéta. Kifejtve, hogy a magunk mögött hagyott évszázad gyökeresen megváltoztatta az európai gondolkodást. A tudomány és a művészet is szakított addigi hagyományaival. Az anyag és a lélek mind jobb megismerése új alapokra helyezte a művészet lényegét: végletekig keresve a tér és idő koncepciójának megértését. Ezek a kubista alapokra épülő Nagámi-féle stílus címkéi.

Kondor János művelődési központ igazgató, Nagámi (Nagy Gábor Mihály) szobrász és Fábián László  író a kiállításmegnyitón

– Ahogy az egész univerzumot is az arányok tartják egyben, úgy saját életünk során is ezekkel az összefüggésekkel találkozunk. Alkotásaimban ezeket az arányokat emelem ki és viszonyítom egymáshoz – mondotta munkáiról Nagámi.

A szobrok a gondolatiság hordozói a közöttük fel-fel tűnő grafikák pedig – egy-egy tükörként – a művész önmeghatározásának a jelzései. Aki nem azzal a kérdéssel keresi fel Nagámi szobrász december 6-ig nyitva tartó tárlatát a Nádasdy-várban, hogy az ott látható tárgyak mire valók, akkor az illető sok másra viszont választ lelhet a művész szűkszavú gondolatébresztő alkotásaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!